България загуби и двата си мача от четвъртия кръг на Шахматната олимпиада в Ченай (Индия), след като мъжете отстъпиха на Гърция с 1-3, а дамите бяха победени от Украйна с 1.5-2.5 точки.

Момчил Петков спечели своята партия срещу Димитриос Мастровасилис, но след това дойдоха поражения за Цветан Стоянов от Ниолаос Теодору, Тодор Георгиев от Христос Баникас и Александър Ташев от Евгениос Йоанидис.

Тимът ни при мъжете е с 4 точки от мачове и 9.5 т., спечелни в партии. Това ни отрежда позиция в средата на класирането, която делим с още няколко състава. Водят пет тима с по 8 точки - Индия (втори състав), Армения, Израел, Англия и Испания.

Сензацията на деня, а той бе пълен с неочаквани резултати, дойде от равенството 2-2 на считания за фаворит и поставен като №1 тим на САЩ срещу Узбекистан.

В американския състав личат имената на трима играчи в топ 10 на света по рейтинг - Фабиано Каруана (№5), Левон Аронян (6) и Уесли Со (7), както и №26 Сам Шаклънд.

Норвегия също не победи, въпреки че е водена от краля на шахмата Магнус Карлсен, който спечели своята партия, но това не стигна за успех над Монголия - 2-2.

При жените България падна от украинките, след като Нюргул Салимова стигна до реми с Мария Музичук, Гергана Пейчева загуби от Ана Музичук, Белослава Кръстева допусна поражение от Ана Ушенина, а Габриела Антова спечели партията си срещу Юлия Осмак.

Въпреки загубата, дамите ни са близо до върха с 6 точки, колкото имат още 12 отбора. Начело с 8 т. са осем отбора, след които първите два състава на домакините от Индия и много силните украинки. С по 7 пред нашите са Румъния, Монголия и Казахстан.

Шахматната олимпиада в Индия е в 11 кръга, като последният ден на партии е 9 август.