Европейският шампион на 200 метра бруст Любомир Епитропов се надява титлата му в Белград да постави едно ново начало за българското плуване. Епитропов написа история на шампионата в сръбската столица, ставайки първият българин с европейска титла при мъжете на голям басейн. Той раздели първото място с шведа Ерик Першон и покри норматив за участие на Олимпийските игри в Париж.

"Това ми беше първо състезание, на което записах финал, даже два финала. На 200 метра бруст спечелих златен медал и съм много радостен, че успях да постигна този успех за България. Надявам се това да е едно ново начало на българското плуване. Само бъдещето ще покаже дали това е знак, вярвам, че може да бъде", каза Любомир Епитропов пред репортери след завръщането на отбора в София.

"На финала знаех, че имам някакви шансове да съм в топ 3. Скочих с нагласата да стана първи, но не знаех до каква степен е реалност това. Това се оказва, че и за шведа Ерик Першон е първа индивидуална титла. За мен да споделя титлата с него е голяма гордост. Това не е първият случай, в който двама или повече състезатели да завършат с равно време. Аз щях да съм доволен и на сребърен медал. И на полуфинала се опитах да атакувам норматива, но не се получи", каза още Епитропов, цитиран от БТА.

Той не тръгва с големи очаквания за Олимпиадата в Париж, като единствено се надява да подобри времето си, без значение на кое място ще завърши.

"Целта наистина е изпълнена, дори преизпълнена. На Олимпиадата искам да отида без очаквания, искам да подобря времето си, ще дам всичко от себе си, а какъв ще е резултатът не зависи изцяло от мен. Предстои ми национален шампионат в София, след това лагер и заминаваме за Париж.

В такъв спорт сме, в който трябва да вярваш в себе си. Без значение дали си първи или 41-ви. Всеки един от нас вярва, ако не вярваш, няма смисъл да го правиш", каза още Епитропов.

На шампионата в Белград българските плувци записаха още един финал (индивидуално) на 19-годишната варненка Тея Николова, която завърши пета на 50 метра бруст за жени.

"Допълнително съм мотивирана да тренирам още по-силно от всякога. Вече завърших образованието си и мога да се отдам на плуването. Седем стотни са по-малко от едно мигване, нищожно е. Не зависи от старта или финала, а е въпрос на късмет. Дано следващият път седемте стотни да са в моя полза", каза Николова.

Главният треньор на националния отбор по плуване Кристиян Минковски е убеден, че потенциалът на състезателите е още по-голям.

"Потенциалът на отбора е много по-голям. Като прибавим към този отбор Петър Мицин и Йосиф Миладинов (двамата не участваха на шампионата в Белград) бихме изглеждали значително по-силни с участие във финал на смесена щафета и 4 по 100 метра свободен стил, още три-четири финала и според мен Петър Мицин можеше да вземе поне два медала на това първенство", каза Минковски на летище "София".

"Работим в посока за медал на българска щафета. Имаме много добра селекция, имаме едно добро младо поколение, което следващата седмица ще представи България на Европейското първенство в Литва. Имаме много силен отбор, с потенциал за участие за Игрите в Лос Анджелис.

Моите амбиции в Париж са българските плувци да направят много силни постижения. Това е нещото, към което се стремим. Другата седмица заминаваме на последен подготвителен лагер в Бургас. Надявам се всички да са здрави и да ви зарадваме", каза още Минковски.

Той изрази съжаление, че Калоян Братанов не е успял да покрие норматив на 50 метра свободен стил.

"Планът за Париж е изпълнен на 90 процента. Много разчитах Калоян Братанов да направи квота на 50 метра свободен стил, но той остана на 6 стотни, което до голяма степен е и малшанс. Той не е недобре подготвен, просто малшанс. Очаквах и Калоян Левтеров да направи квота на 200 м в гръб, но условията в Белград не бяха най-добрите, беше страшно топло. Това нещо също повлия. Надявам се за другия олимпийски цикъл да бъдем още по-силни", каза Минковски.