Германия и Норвегия се поздравиха със световни титли в паралелния гигантски слалом от Световното първенство по ски-алпийски дисциплини в Куршавел и Мерибел.

При мъжете шампион стана Александер Шмид от Германия, който даде трето време в квалификациите, а след това елиминира четири съперника по пътя към титлата.

Той успя да победи италианеца Филипо Дела Вита, словенеца Жан Кранйец, както и норвежеца Тимон Хоугън в драматичен полуфиналът, след който общата разлика помежду им след двата манша бе едва 6 стотни от секундата в полза на Шмид.

Финалът противопостави Шмид и австриеца Диминик Рашнер, като с убедителните 90 стотни, германецът се поздрави с титлата.

Рашнер логично взе среброто, а в битката за бронза, Тимон Хоугън от Норвегия се пребори с австриеца Адриан Пертъл.

При дамите титлата отиде при Мария Тересе Твиберг, която едва се вмъкна след 13-ото време в квалификациите, но в директните елиминации бе над всички.

Тя се справи с Камиле Раст от Швейцария, Марина Гасеница-Даниел от Полша и сънародничката си Теа Луис Стйернесунд на полуфинала, за да се изправи срещу една от фаворитките - Уенди Холденер на финала.

В него с общо аванс от 67 стотник, Твиберг взе втория си медал в рамките на два дни, след като вчера взе сребро в отборния паралелен слалом.

Среброто бе за Уенди Холденер от Швейцария, а Норвегия качи още един участник на подиума в лицето на Теа Луис Стйернесинд.