Първият случай на заразен с COVID-19 обитател на олимпийското село в Токио е факт. Новината идва по-малко от седмица преди началото на Олимпиадата, която ще започне на 23 юли.

Организаторите от японска страна обявиха, че един човек е дал положителен тест за коронавирус, но не уточниха повече подробности. Медиите обаче съобщават, че заразеният нее  спортист, но е член на чуждестранна делегация.

Новината отново засилва безпокойството относно безопасното протичане на олимпийските игри, които вече бяха отложение с една година заради пандемията. Домакините са категорични, че взимат всички предпазни мерки, но настроението на местните жители е изцяло против провеждането на Токио 2020.

Опасенията са свързани с това, че множеството чуждестранни посетители, които са само участници, след като стана ясно, че няма да има фенове, могат да ускорят разпространението на заразата и да постави под още по-голямо напрежение местната здравна система.

Токио е в извънредно положение от 12 юли насам и се очаква то да продължи до 22 август. В четвъртък в столицата бяха регистрирани 1308 нови случая, а вчера те бяха 1271, което е голям скок спрямо миналата седмица, когато случаите в петъчния ден бяха малко над 800.