От пожар към посрещане на пролетта с амбиция и настроение. Това е предизвикателството пред организаторите на ежегодния първи голям старт за сезона за отдадените на планинското бягане и колоездене обществото.

На 25 април 2020 г. на старта на "Байк и рън за Чепън" ще застанем не само с мисъл за победа, но и с желанието да участваме в еднo хубаво дело. Деветото издание на едно от най-обичаните състезания сред природата край Драгоман ще предизвика състезателите с добавени две нови дистанции, живописно трасе за бегачите и обърната посока на бягане.

Както винаги, подготвен е отличен стартов пакет и награди. Регистрацията за събитието вече е отворена на chepan.stenata.com.

Организаторите - магазини "Стената", Община Драгоман и СДП "Балкани" се обединиха зад каузата да подпомогнат възстановяването на туристическата инфраструктура на Драгоманското блато, едно от 11-те световно значими орнитологично важни места в България, което на 22 януари претърпя унищожителен пожар.

"Сумата от 5 лв от всяка стартова такса, ще отиде за възстановяване на металния мост, отвеждащ към вишката, която децата и всички любители на птичето богатство така добре познават. Времето за говорене мина", заявява Любомир Попйорданов, визионер, и идеолог на състезанието. "Трябва да направим нещо за природата в България, за природата на Чепън планина и Драгоманското блато, които така гостоприемно ни посрещат, година след година", допълни той.

"Байк и рън за Чепън" вдигат летвата,като заявяват стремеж за пълно минимизиране на пластмасовия отпечатък. Стъпки в това отношение бяха направени още през 2018-а, когато регистрираните близо 600 участника с радост приветстваха отказа от пластмасови шишета и наливането на вода в собствени съдове. Тази година на дневен ред е работа по маркировката: спиране на маркировъчната PVC лента и пълната й замяна с маркировъчни колчета и биоразградим спрей. Отново в тази посока са и усилията да се предлагат повече подсилки и храни с произход от България, както и възможността за транспорт с влак.

А ето и какви са новостите в състезанието през 2020 г.:

Стартът и финалът са на едно и също място - центъра на Драгоман, пред сградата на общината, както за бегачи, така и за колоездачи. С тази промяна дължините на обичайните трасета 21/42 км се увеличават с два километра.

Дистанциите за бягане: добавени са две изцяло нови дистанции - 12 км до върха и обратно и 30 км Чепън Скай по ново и изключително живописно трасе.

Посоката за бягане: само при бегачите се обръща посоката при обичайните дистанции 23 и 44 км. Трасето е същото както на предишните издания, но бягането е различно. Освен това разминаването между бегачи и колоездачи ще е значително по-лесно и безопасно

Посоката и трасетата при направлението за колоездачи, остават непроменени, както до момента. Дистанциите, след промяна на стартовата позиция, са 23 км (+/-660 м) и 44 км (+/-1200 м), а категориите - XCM мъже, XCM жени и Хоби.

И тази година велосъстезанието Байк и Рън за Чепън е част от Български колоездачни серии. В XCM "Рейс Серии" могат да взимат участие всички желаещи, които са регистрирани към Българска Колоездачна Лига и искат да участват в годишната ранк листа.

Снимка: Бай Рън Чепън