Българаската федерация по художествена гимнастика е получила покана за участие във второто издание на онлайн турнир в Русия през септември.

Това съобщи президентът на централата Илиана Раева, която добави, че абсолютно всички родни гарнитури (ансамбъл и индивидуално) ще вземат участие в надпреварата. Нашите състезателки ще покажат възможностите си в зала "София".

Тя допълни, че някои от гимнастичките са получили контузии, а причина за това е нарушения тренировъчен ритъм по време на карантината заради COVID-19. Сред тях са Невяна Владинова, която има травма на врата, но продължава да тренира. Катрин Тасева е в сходна ситуация - с лека контузия, но се подготвя, макар и не на пълни обороти.

Татяна Воложанина има проблем с глезена и се очаква да поднови занимания в най-кратки срокове, а Боряна Калейн има леки болки в крака, които не я спират от тренировки.

Най-сериозна е ситуацията с Лъчезара Пекова, която има фрактура на стъпалото.

"Изобщо като цяло това дълго спиране на тренировките и работа само от дома се оказва доста опасно после, защото трудно се влиза в ритъм и още по-трудно се наваксва липсата на нормална подготовка.

Чисто физически за големия спорт такова спиране на тренировките може да доведе до доста неприятни травми в последствие, когато работата в залата започне.

Засега Европейското първенство е насрочено за ноември, но предстои ново събиране и съвещание на Европейската централа за вземане на крайно решение дали тази година ще има шампионат на стария континент или не", коментира ситуацията Раева.