Руската ски федерация поднесе официалните си извинения на спортните фенове по света, както и на всички участници и ръководители в ски бягането.

Причината бяха действията на звездата Александър Болшунов и грозните му прояви след края на неделната щафета от Световната купа в Лахти, Финландия.

В последните метри преди финала, Болшунов бе изпреварен от представителя на домакините Йони Маяки, с което финландците завършиха на второ място, а руснаците останаха трети.

В момента на изпреварването Болшунов по доста грозен начин опита да препъне опонента си със ските, а веднага след финиша се нахвърли върху него и го събори на земята. Единствено намиращите се наоколо треньори предотвратиха по-грозни сцени.

Руснаците бяха дисквалифицираните, а много хора от ски средите призовават за тежки наказания за Болшунов, който е сред най-големите звезди в зимните спортове.

От Руската федерация по ски уточниха, че Болшунов вече се е извинил на Йони Мяки, извинения са получили и всички във финландския лагер. Поведението му пък бе определено като "животинско".

"От името на Руската ски асоциация, Александър Болшунов и президента Елена Вялбе искаме да се извиним.

Подобни животински прояви не са част от духа на руския отбор и ние високо ценим честната игра във всяко едно отношение. Александър Болшунов вече поднесе извиненията си на Йони Мяки, а официално писмо от наша страна бе изпратено до Финландската ски асоциация", пише в суобщението.