Трикратната световна шампионка във високия скок Мария Ласицкене обяви, че ще съди Руската федерация по лека атлетика. Действията на една от големите фигури в този спорт за последните години срещу нейната страна идват като изненада.

Ласицкене е изправена пред опасността да не се състезава на Олимпиадата в Токио 2020 или да отиде там като състезател без химн, знаме и родина. Това се случва заради санкцията, наложена от Световната антидопингова агенция на Русия през декември.

През ноември Световната асоциация по лека атлетика отхвърли възможността Руската федерация да възстанови членството си и продължи ветото на спортисти от тази страна в големите атлетически състезания.

"Разглеждам възможностите и ще заведа дело срещу Руската атлетическа федерация - обяви Ласицкене в Москва. - После ще започна още няколко дела, вече срещу конкретни хора. Действията им ми нанесоха морални и финансови щети. Очаквам тези дела да са за доста пари, вероятно за милиони."

Шампионката добави, че очаква обяснение защо писмата и запитванията на руските атлети към федерацията са оставени без отговор. "Това не е подкрепата, която ние очакваме - заяви Мария. - Остават много въпроси, а някои от тях са за президента на Олимпийския ни комитет (Станислав Поздняков - б.р.)."

В същото време, състезаващата се като независим спортист Ласицкене, спечели наградата "Най-добър атлет на 2019" при жените в анкета на Европейската асоциация по лека атлетика.