Олимпийската шампионка в скока на височина Стефка Костадинова възнамерява да съди шведския спортен журналист Патрик Еквал, който омаловажи успехите на българските атлети в миналото.

На 15 май Еквал си позволи да нарече българската атлетка допингирана по време на куизшоу в страната му.

В него Еквал многократно заявява, че българката е била "натъпкана с допинг" на световното първенство в Рим през 1987-а, когато е поставила световния си рекорд от 209 сантиметра и това е важало за повечето български спортисти по това време.

Журналистът бива предупреден, че подобно твърдение без доказателство може да му създадат проблеми, но това не го трогва.

Ето и изявлението на Костадинова, която е президент на Българския олимпийски комитет:

"Според разпространени в българските медии информации някакъв шведски журналист е наговорил в някакво тв предаване обидни и неверни думи по мой адрес. Яростта му била породена от световния рекорд на скок височина 209 см, който е с един сантиметър повече от постижението на неговата сънародничка Кайша Берквист, отлична състезателка, притежаваща световния рекорд в зала с 208 см.

Въпросният господин бил наклеветил публично и всички български атлетки от миналото, зачерквайки техните успехи. Ако това е така, заради името, заради българския световен рекорд и престижа на родния спорт възнамерявам да си потърся правата в съда.