Независимо разследване уличи Тамаш Аян, дългогодишния президент на Световната федерация по вдигане на тежести, в корупция от "най-висок ранг".

Водеше го професор Ричард Макларън - канадският юрист, който бе в основата на доклада и наказанието на Русия за държавно системно допингиране на спортистите в тази страна.

Според заключението на разследването, унгарецът е извършил серия от тежки нарушения, упражнявайки "абсолютен контрол" върху спорта.

Аян се оттегли от поста през април след 43 години на върха на пирамидата в щангите. Унгарецът е на 81 г.

Сред изводите от разследването са:

- Аян е прибирал лично глобите от наказанията на отделните федерации за допинг нарушения. Това са общо около 10.5 милиона долара, които не са стигнали до касата на федерацията. Сред тях и 500 000 долара глоба за България, която родният спорт плати преди 4 години.

- Прикрити са поне 40 позитивни проби за допинг в щангите по лично настояване на самия президент на световната федерация.

- Системно са нарушавани правила при даване на домакинства на големи първенства, като се подозира, че това е ставало заради взимане на подкупи.

Аян бе по върховете на световните шанги от 1976 г., като 24 лета бе генерален секретар, а още 20 - президент на централата.

"Той е упражнявал пълен личен контрол и е създал култура на авторитаризъм в този спорт - пише в доклада на Макларън. - Системно са извършвани злоупотреби, които са ощетили федерацията за сметка на един човек."