България ще атакува златни медали, олимпийски квоти и слава на генералната репетиция преди игрите в Токио 2020.

Тя започва в петък, когато в Минск ще бъдат открити вторите в историята Европейски олимпийски игри.

Събитието идва 4 години след Баку 2015, което бе анализирано като успешна нова инициатива.

Подобно на други, утвърдени от десетилетия континентални мултиспортни прояви, Европейските олимпийски игри ще съберат почти всичко най-добро в отделните дисциплини.

Няма да ги има някои от суперзвездите, но все пак над 4000 атлети в 23 дисциплини (на 15 вида спорт) ще преследват отличията.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Залата Minsk Arena, където ще са доста от състезанията на Европейските олимпийски игри

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Панамериканските игри и Азиатските игри съществуват от повече от половин век и натрупаха вече по 18 издания. В Европа инициативата е нова, но вече има сериозна популярност.

Ще се раздадат 200 комплекта медали, а осем от спортовете ще предлагат път към Токио 2020 с покриване на нормативи за олимпийски квоти. Ето и пълният списък със състезанията на вторите Европейски олимпийски игри:

Стрелба с лък, лека атлетика, бадминтон, баскетбол 3х3, плажен футбол, бокс, кану-каяк, колоездене, спортна гимнастика, художествена гимнастика, аеробика, акробатика, батут, джудо, карате, самбо, стрелба, тенис на маса и борба.

Катрин Тасева тръгва с амбиция за злато в индивидуалното подреждане в художествената гимнастика

Снимка: www.bgolympic.org

Беларус е готов за стартовете, като церемонията по пренасянето на олимпийския огън включи местни спортни звезди като футболиста Александър Хлеб и Дария Домрачова (биатлон).

От 12-те съоръжения, които ще се използват за състезанията, 11 са досега съществуващи. Единствено комплексът за плажен футбол е новоизграден. Обновен е комплексът за спортна стрелба. След реконструкция бе открит и култовият национален стадион "Динамо". На него ще се състоят церемониите по откриване и закриване на игрите, както и състезанията по лека атлетика.

Залата Minsk Arena

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Залата Minsk Arena

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България атакува събитието (21-30 юни) с група от 85 спортисти, като всички те мечтаят за медали и квоти за Токио 2020. Ще имаме представители във всички 15 спорта.

Сред най-известните имена в българската група са Спортист №1 на България Тайбе Юсеин, Даниел Александров и Иво Ангелов (борба), Даниел Асенов и Станимира Петрова (бокс), Станилия Стаменова (кану-каяк), Ивет Горанова (карате), Тихомир Иванов (лека атлетика), Мария Гроздева и Антоанета Бонева (спортна стрелба), Катрин Тасева и ансамбълът по художествена гимнастика...

Организаторите обявиха вчера, че продадените предварително билети са около 150 000, а общият им брой е около 315 хиляди. В хода на Игрите се очаква за повечето стартове трибуните да са пълни.

Събитието се радва на огромен медиен интерес, като акредитираните журналисти са няколко хиляди.

У нас състезанията ще предава БНТ.

Обновеният Национален стадион "Динамо"

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Обновеният Национален стадион "Динамо"

Снимка: Getty Images/Guliver Photos