Ужасяващ инцидент в началото на Гран при на Бахрейн във Формула 1 по чудо не взе своята жертва.

На старта на състезанието лошо решение и сблъсък с Даниел Квят извади пилота на "Хаас" Ромен Грожан извън пистата и той се вряза челно в предпазната мантинела.

Автомобилът на французина се взриви и се разцепи на две половини, а по чудо той излезе на крака и прескочи мантинелата, след което бе прегледан от медицински екип и откаран в болница.

Снимка: Getty Images

Необяснимо е как Грожан остана жив в пламъците, но най-вероятно основна вина за това има новата защитна система "Хело", която изглежда за първи път спаси човешки живот.

Състезанието беше незабавно прекратено, а камерите следяха ужасените лица на останалите пилоти.

Снимка: Getty Images

Повторенията на инцидента са трудни за гледане и повдигат въпроса как Грожан успя да реагира толкова бързо и някак да изскочи от автомобила и пламъците.

Към момента е ясно, че Грожан има травма в краката и изгаряния, но най-важното е, че е контактен се движеше изправен.

"Последната ми информация е, че той е добре. Със сигурност обаче е малко замаян от случилото се и ще трябва да бъде прегледан допълнително. Благодаря на спасителните екипи, защото те се отзоваха много бързо. Иначе катастрофата изглеждаше много, много страшна. Извадихме късмет", заяви директорът на "Хаас" Гюнтер Щайнер.

Рейскконтролът обяви, че състезанието ще бъде забавено с поне 45 минути заради поправката на мантинелата край пистата и почистването на трасето.