Преговорите между Люис Хамилтън и "Мерцедес" за нов договор няма да се бавят много-много, обяви шефът на отбора във Формула 1 Тото Волф.

Неговият тим доминира брутално състезанието от почти десетилетие, има най-добрите болиди, но задържането на пилот №1 остава приоритет.

Хамилтън спечели в неделя седмата си титла във Ф1 след Гран при на Турция, като шест от шампионските му триумфи са именно с "Мерцедес".

"Естествено, сега е време за празненство и да отдадем заслуженото на това невероятно постижени - седем световни титли - каза Волф пред BBC. - Не сме говорили за договора все още след Турция, би било неуважително след такъв исторически триумф. Но няма да се бавим, до няколко дни ще обсъдим темата.

Тук не става дума за преговори с тежки финансови условия и бизнес договорки. Ние сме не просто партньори в спорта, между нас има доверие и приятелство."

Хамилтън призна след победата в Истанбул, че "аз и отборът имаме обща цел и отлична сработка, като семейство", но не говори за новия си контракт. Слухове в последните седмици спрягаха Люис дори да се откаже от Формула 1 след сезона, но в първото си изказване след титлата той сякаш опроверга това.

"Седем титли... И имам усещането, че едва сега започвам!", каза тогава емоционалният Хамилтън.

Настоящият договор на британеца изтича в края на календарната 2020 г., но Тото Волф е спокоен по темата. Той засипа с похвали Люис в интервюто си пред BBC:

"Ние сме говорили по темата няколко пъти и е ясно, че ще се разберем. Просто трябва да намерим деня, в който да седнем и да уточним всичко.

Има няколко наистина велики пилоти в историята, често си говорим за това в отбора. Имаме Фанджо, Сена и Шумахер най-отгоре, на върха в списъка. Люис е някъде там вече, сред тях. Седем титли е изумително постижение. Все още не го оценяваме по достойнство, но историята ще го направи. Когато един ден той вече не се състезава, хората ще разберат колко велик пилот са имали шанса да гледат."

Бившият съперник на пистата Марк Уебър също коментира темата в специализираното предаване на BBC, посветено на триумфа на Люис.

"Той е недосегаем в спорта ни - каза австралиецът. - Кариерата му е изключителна. Люис прави всички останали да изглеждат обикновени, нормални и средни по класа пилоти. А те не са такива! Той ще счупи всички рекорди. А и всички искат да работят с него, говорил съм с хора от екипа на "Мерцедес". Той е пример с работната си етика, винаги отдаден, концентриран и неспестяващ нито едно усилие за отбора. Удоволствие е за всеки служител да вижда такъв човек като звезда на екипа."