Наказание съвсем провали уикенда на Фернандо Алонсо в Гран при на Канада. Асът получи санкция от 5 секунди след края на състезанието късно в неделя, за да разбере тази сутрин, че не е седми, а вече девети в класирането в Монреал.

Пилотът на "Алпайн" е използвал непозволени маневри, за да попречи на Валтери Ботас ("Алфа Ромео") да го изпревари в последната обиколка - това е решението на стюардите на състезанието.

Алонсо стартира уикенда изключително силно и си осигури втора стартова позиция след квалификацията.

Допусна обаче да бъде изпреварен от Карлос Сайнц ("Ферари") и Люис Хамилтън ("Мерцедес"), а след влизането на кола за сигурност не се ориентира по най-добрия начин, отборът му реагира със спиране в бокса в грешния момент и така бяха загубени още позиции.

"Нямахме късмет, а и имах голям проблем с двигателя през цялото състезание - каза Алонсо след края, когато още не знаеше, че предстои наказание. - След 20-ата обиколка пазех болида, за да мога да завърша."

Санкцията означава, че вместо шест, Фернандо взима 2 точки от Монреал. И има 18 в генералното класиране за сезона, което му отрежда десето място.