Стартовете на Формула 1 в Азербайджан, Сингапур и Япония бяха отменени и отпадат от тазгодишния календар. Организаторите официално потвърдиха новината, посочвайки като причина различни проблеми, породени от пандемията от COVID-19.

Това са поредните състезания, които няма да се състоят, след като по-рано през годината стартовете в Холандия, Монако и Франция също бяха отменени, а Гран При на Австралия остава с "висящ" статут - в евентуално очакване на нова дата.

"В резултат на непрекъснатите предизвикателства, съпътстващи ситуацията с коронавируса, взехме решение да отменим състезанията от сезон 2020 в Азербайджан, Сингапур и Япония. Всичко е съгласувано с нашите промоутъри, които се сблъскват с постоянни проблеми при организацията", гласи съобщението на F1.

Стартовете в Баку и Сингапур са в градска среда, което прави изграждането на пистите и организацията на всичко около тях още по-трудно в моментната обстановка. По план сезон 2020 трябва да започне през юли, като досега са потвърдени датите за първите осем състезания и се чака повече яснота около останалите девет, които все още не са пренасрочени.

В същото време световният шампион Люис Хамилтън се върна на пистата, за да започне подготовката за защитата на титлата си. Британският пилот на "Мерцедес" изрази задоволството си от този факт, макар да кара болид от 2018 година, защото тестовете в тазгодишните автомобили са забранени.