Формула 1 официално отмени състезанието за Гран при на Русия през септември, което трябваше да се проведе в Сочи.

Решението е взето заради случващото се в Украйна, принудило не е една водеща организация в света на спорта да отмени надпревари в страната или свързани с отбори от нея.

"Световният шампионат във Формула 1 е пръснат из много страни по света и визията ни е да събираме хората, да ги обединяваме около позитивна идея.

След развитието на събитията в Украйна, което следим в шок и с голяма тъга, ръководството на Ф1 смята, че не е невъзможно провеждането на Гран при на Русия", пише в официалното съобщение на организацията.

Същевременно от днес болидите на "Хаас", един от отборите във Формула 1, вече е без брандинга на компанията Uralkali - генерален спонсор на тима от година.

Руската компания е притежание на Дмитри Мазепин, милиардер, който е в приближения кръг на президента Владимир Путин. Синът му Никита Мазепин караше за "Хаас" през миналия сезон в шампионата на Формула 1, но това ще се промени.

След анулирането на контракта със спонсора, което ще доведе до трусове, но е считано за неизбежно от шефовете на тима, идва и освобождаване на Мазепин.

Неговото място вероятно ще бъде заето от Пиетро Фитипалди - внук на великия Емерсон Фитипалди, който е двукратен шампион във Ф1.