Инженерите от лондонския университетски колеж в съвместност с отбора на "Мерцедес" във Формула 1 са работили заедно за създаването на устройство за подпомагане на дишането, което доставя кислород до белите дробове без нужда от вентилация.

Устройствата вече се използват в болници, но са в недостиг. В Китай и Италия са го приложили за лекуване на хора, заразени с коронавируса.

Ако плановете се осъществят, 1000 от устройствата могат да бъдат изработвани на ден от следващата седмица. Агенцията по лекарствата на Острова вече е дала одобрение за тяхната употреба.

Машината изтласква постоянен поток на смесица от въздух и кислород в устата и носа на пациентите. Това се прави при налягане, което означава, че белите дробове остават отворени и така се увеличава количеството кислород, влизащ в тях.

Това намалява усилието, необходимо за дишане, особено когато алвеолите (въздушните торбички в белите дробове) се сриват в резултат на Covid-19.

Анди Коуел, директор в "Мерцедес", заяви:

"Общността на Формула 1 показа впечатляващ отговор на призива за подкрепа.

Ние се гордеем, че предоставихме ресурсите си в услуга на лондонския университет за да създадем проекта на най-високите стандарти и в най-бързия възможен период."