Пресата в Италия написа няколко коментара, които бяха оптимистични за бъдещето на Божинов.

Ето какво той сподели пред вестника с розовите страници: "Няма грешка, бях на 16 години, когато играх за първи път в Серия Б. Много млад бях тогава, може би и младостта ми попречи в дадени моменти. Сега съм в отбор, който дава, но и иска много от своите играчи. Все още мога да дам много, смятам че се намирам в ключов момент от своята кариера. Ето ви и един пример, Лука Тони изригна на 27-28 години“, коментира Валери Божинов, цитиран от Гонг.

Нападателят сподели и какво мисли за своите треньори, с които е работил до този момент в кариерата си.

"Гуидолин ми даде най-много в тактически аспект, а Зденек Земан ми показа най-много по отношение на играта на нападателите“.

"Отборът ни е доста добър. Всички вярваме, че ще успеем да влезем в Серия А. Не мога да кажа, дали ще се върна някога в Лече. Никога не казвай никога, но не вярвам, честно казано. Миналия сезон се върнах, като рискувах да не се представя като първия път. Въпреки това, аз бях сигурен, че ще се спасим, но не стана“.

Валери Божинов коментира и своя период в клубове като Ювентус и Манчестър Сити.

"Всичко това можеше да се превърне в голяма работа, но двете контузии много ми попречиха. Скъсах кръстни връзки, после и ахилесовото сухожилие. Благодарен съм на Парма, че после ме върна в играта. В Ювентус преживях уникален шампионат. Нямах голямо поле за изява, но как можех да играя повече в компанията на Дел Пиеро, Каморанези и Недвед...“

Освен интервюто на страницата в "Гадзета дело Спорт“ е публикувана и интересна статистика свързана с Божинов. Българинът вкара своя осми гол в Серия Б, като го прави с екипа на трети тим. До този момент Валери има пет гола за Ювентус и два за Лече във втора дивизия. Попадението му за Верона е осмо, а Божинов има зад гърба си 37 участия в Серия Б. Нападателят на Верона коментира и ситуацията в националния отбор на България.

"Сега съм повикан за мачовете с Дания и Чехия. Не бях в добра кондиция и заради това бях извън състава срещу Италия. Млада група сме, а треньорът ни Пенев е изключително амбициозен наставник. Много искам да се класираме на Световното първенство“.

Божинов е доста лаконичен за престоя си в Спортинг Лисабон, клубът, който все още държи неговите права.

"Това е отбор с много качества, но шампионатът е скромен“.

Според Валери най-силният нападател в Серия Б е неговият съотборник Даниеле Кача. На 26 години нападателят има 157 мача в Серия А. В тях се е разписал 34 пъти. 15 от тях са за Лече, 8 за Фиорентина и 11 с фланелката на Парма. Дебютът на Валери Божинов в Серия А е на 27 януари 2002 година. Тогава той е едва на 15 години, 11 месеца и 12 дни.