Маестрото спечели безапелационно на "Уимбълдън" и визитката му е най-впечатляващата в тениса. Но в нея невинаги може да намерите някои от 19-те факти, които ще ви представим тук.

Вероятно част от причината е, че около Федерер никога не е шумно и липсва истерията, която създават около себе си, с помощта на социалните медии, големите модерни звезди на спорта.

1. Роджър е с паспорт на Южна Африка, освен швейцарския. Той можеше спокойно да се състезава с този флаг срещу името си, майка му е от тази страна.

2. На 12 решава да играе тенис, а не футбол, в който - поне по думите на треньора му - изобщо не е бил по-слаб към тази възраст. И днес с удоволствие гледа футбол, фен на "Базел", италианския "Рома" и Лео Меси.

3. На 16 години приключва с вегетарианството, дотогава не яде месо и животински продукти. Просто не ги харесва. Благодарение на Марк Росе, друг швейцарски тенисист, и на треньора си тогава, разбира колко е важно менюто му да е по-пълно за спортната форма. Днес не се подлага на никакви диети.

4. Стефан Едберг и Борис Бекер - двамата тенисисти, на които опитва да подражава в първите си години на корта. Едберг му бе треньор за 2 години.

5. Спечелил е доста пари от наградни фондове, разбира се, но особено цени двата си приза от турнира в Гщаад - две крави. Едната кръщава Жулиет, а другата - Дезирее.

6. Трябваше да служи в швейцарската армия като младеж, но е освободен заради хронични проблеми с гърба. Странно за тенисист...

7. Среща бъдещата си съпруга Мирослава Вавринец на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. Тя се отказва от тениса 2 години по-късно.

9. Имат две двойки близнаци - Шарлин Рива и Мила Росе (на 8), както и Лео и Ленарт (на 3).

10. Фондацията му "Тайгър Федерер", основана през 2003-а, наскоро се похвали с над 20 милиона евро, набрани и използвани по предназначение в помощ на деца с физически недъзи.

11. През 2013-а извърши "най-доброто дело на живота си", по неговите думи. В кампания на фондация за борба с рак, трябваше да се срещне с Беатрис Тиноко, 17-годишно момиче, преборило болестта. Просто трябваше да и даде автограф и да се снима с нея.

Вместо това Роджър я заведе на Централния корт на "Уимбълдън", поигра тенис с нея, запозна я с повечето звезди, трениращи на околните кортове, а накрая я взе и на пресконференцията си. Там тя се разплака след невероятния ден, който имаше. И Роджър се разплака.

12. Участва в яхтени надпревари за любители и полупрофесионалисти край френските брегове, като в първите години дори се впускаше в тях с фалшива самоличност, за да не предизвиква медийно внимание.

13. Идеалният му почивен ден (пак по неговите думи): Плуване, сладолед за децата в парка и филм у дома с Мирка.

14. На негово име в Швейцария още не кръщават много неща, въпреки че е легенда. Само една малка уличка в Бил носи името "Алее Роджър Федерер".

15. Появи се няколко пъти на концерти на AC/DC, слуша ги и преди мач.

16. Свири на пиано. Но не го прави пред хора извън семейството, защото "нивото е трагично" (негови думи).

17. Пее на караоке само една песен, защото смята, че е ужасен певец. Тя е: "Fly away" на Лени Кравиц.

18. Отказа се от услугите на PR специалист в екипа си, какъвто имат всички топ играчи. Ролята изпълнява Мирка, която има диплома за това.

19. Най-хубавият комплимент, който е чувал за себе си?

В един коментар за телевизия Джими Конърс казва: "Живеем в ера на тениса, в която си или експерт на червено, или на трева, или на твърди настилки... Или си играч от задна линия, или специалист на мрежата... Алтернитивата на всичко това е просто да си Роджър Федерер, той може всичко!".