Швейцарецът трябва да защитава както титлата си от миналата година, така и първата си позиция в ранглистата.
 
"Маестрото" трябва да достигне минимум четвъртфинал, за да успее да защити първата си позиция.
 
Федерер започва участието си утре, когато се изправя срешу австралийския квалификант Танаси Кокинакис в мач от втория кръг.
 
Преди пет дни швейцарецът допусна първата си загуба през сезона на финала в Индиън Уелс. Той отстъпи на Хуан Мартин дел Потро с 1:2 (4:6, 7:6, 6:7), но сподели, че е преживял неприятната загуба.
 
„Доволен съм от начина, по който играх и по който се почувствах след двубоя. Не ми отне много време да преживея загубата, ако трябва да съм честен, тъй като имах усещането, че мачът можеше да се развие в полза и на двама ни. За съжаление не бях на печелившата страна, но имах достатъчно късмет през последните 14 месеца, така че е приемливо да загубя.
 
Винаги отнема няколко дни да се възстановиш от натоварен, интензивен уикенд. Независимо колко е тежък мачът на физическо равнище, имаш нужда да си дадеш време, за да се възстановиш емоционално, изчерпан си… След всеки финал е така, независимо дали спечелиш или загубиш.
 
Искам да печеля турнири, да опитам да остана на първата позиция. В момента съм много близо и всеки мач е тежък. Опитвам да остана здрав, да се наслаждавам да побеждавам най-добрите тенисисти в Тура. Това е. Просто се наслаждавам.“