Победите го калиха, направиха го истинска звезда. Не е герой за един ден. Той започва да катери успехите си оттам, където повечето от големите свършват. На 22-23 години има всичко. Или почти всичко, защото има нещо, което отдавна го предизвиквам да спечели. И е обещал тази година да го направи.
- Ще разкриете ли за какво става дума?
- "Златната обувка" за голмайстор на Европа. Мисля, че в склада вече има... неговия номер. Тогава ще го водя на вечеря в най-скъпия ресторант, аз черпя, като може да покани и гости. Стига да не е целия стадион. Не за друго, ами няма ресторант с 90 хиляди места. А пикник не съм обещавал.
- Какво го отличава от останалите на терена?
- Няма по-силен от него с топката в крака. Имаш чувството, че когато си пожелае, може да влезе заедно с топката във вратата. Но така, просто за разнообразие, стреля. Много напредна при завършващия удар, не се колебае и това влияе на прецизността. Все по-точен става.
- Впечатленията ви от Лео извън терена?
- Еталон. Добър, любезен, тих. Не е като мен. Но времената сега са други. Когато аз дойдох в Барса, клубът не беше ставал шампион цели пет години. И в тази ситуация на отбора му трябваше агресивност, много агресивност, не само на терена. А иначе бяха в една голяма компания с дъщеря ми Михаела и от нея знам, че дори в заведенията гледа да не се набива на очи, слуша си музика и половината от времето пише есемеси.
- Как се отнасяте към сравненията в медиите между Марадона и Меси?
- Винаги съм мразил тези сравнения. Футболът е друг, героите също. И двамата са в клуба на най-великите играчи и това е достатъчно. А и за Лео голямото приключение едва сега започва. Предстои му световно първенство. И тогава цяла Аржентина ще чака именно Лео да поведе отбора към титлата. Отговорността е смазваща, но аз знам - Дон Диего Марадона знае как да му помогне да направят мисията успешна.
Владимир Памуков, "Труд"