Двубоят е с начален час 21:45 на стадион "ХСХ Нордбанк Арена" в Хамбург, Германия, информира Novsport.
Атлетико
За "дюшекчиите" днешният двубой се явява ключов, тъй като тимът на Кике Санчес Флорес не впечатли на местно ниво. След като завърши на четвъртото място в Примера миналия сезон, слабият старт под ръководството на освободения Абел Ресино не позволи на Атлетико да финишира на по-горно място от деветото в Испания през настоящия.
За сметка на това на международно равнище нещата стояха далеч по-добре. Отборът от испанската столица спечели и двата мача срещу Панатинайкос в квалификациите на Шампионската лига. После обаче "дюшекчиите" завършиха трети в своята група пред невъзвестения Апоел, въпреки че не успя да спечели нито един мач.
Специалистите в елиминациите посредством правилото за голове на чужд терен успяха да се справят само с Галатасарай с разлика от всичките си четири двубоя, печелейки само два индивидуални мача от общо осем, които изиграха водените от бившия треньор на Бенфика Кике Флорес играчи.
После Атлетико се справи със Спортинг след 0:0 в Мадрид и 2:2 в Лисабон. След това дойде испанския четвъртфинален сблъсък с Валенсия, който породи доста реакции след реванша понеже "прилепите" бяха ощетени заради неотсъдена дузпа в реванша в Мадрид, приключил при 0:0 след 2:2 в първата среща.
На полуфиналите "дюшекчиите" се справиха с Ливърпул след продължения, като ценният гол на "Анфийлд" отбеляза Диего Форлан. Атлетико преследва първи европейски трофей след КНК, спечелена през 1962 г.
Фулъм
Фулъм тайничко се надяваше да достигне европейската слава и сега има шанс да го стори, след като лондончани демонстрираха страхотно израстване за десетилетие и половина.
Историята на "Котиджърс", които се намират в една от богатите части на английската столица, определено не е богата с успехи.
През 1995/96 Фулъм бе на път дори да напусне професионалния футбол, но благодарение на милионите на Мохамед Ал-Файед лондончани белязаха главоломен напредък.
Хитрият мениджър Рой Ходжсън заслужаваше голям кредит на доверие, за да изведе "Котиджърс" до такива нива. Той получи заслужената награда на Асоциацията на мениджърите в Англия за номер 1 на годината.
Когато Ходжсън пое отбора през 2007 г., изпадането в Чемпиъншип изглеждаше много вероятно, но бившият наставник на Интер съживи отбора, като основно засили защитата и по този начин Фулъм запази статута си на елитен клуб.
Мястото в първия в историята европейски финал бе допълнителен бонус за лондончани, които имаха променливо представяне в груповата фаза, където срещнаха българския ЦСКА, Рома и Базел, който бе победен с 3:2 в последния мач на Фулъм и осигури продължаване на елиминациите.
Във Висшата лига Фулъм завърши на 12-ото място с 16 точки над зоната на изпадащите. Лондончани успяха да се съсредоточат към европейските си мачове, благодарение на това, че успяха по-отрано да си осигурят средна позиция в Премиършип.
"Котиджърс" успяха да детронират последния носител на Купата на УЕФА Шахтьор Донецк с общ резултат 3:2, а после осъществиха невероятен обрат срещу Ювентус и от 1:4 успяха да стигнат до 5:4.
Дойде ред на германските Волфсбург и Хамбургер, за да може англичаните да се класират на първия си европейски финал, а защо не и да го спечелят.
Състави
Атлетико
Контузени: Серхио Асенхо
Под въпрос: Луис Переа
Без право да играят: Тиаго, Ибрахима
Вероятен състав: Де Хеа; Уйфалуши, Переа, Домингес, Лопес; Рейес, Асунсао, Гарсия, Шимао; Агуеро, Форлан
Фулъм
Контузени: Анди Джонсън
Под въпрос: Боби Замора, Деймиън Дъф
Без право да играят: Стефано Окака Чука, Ники Шори
Вероятен състав: Шварцер; Пейнтсил, Хюз, Хангеланд, Кончески; Дъф, Мърфи, Етуху, Дейвис; Гера, Демпси