47-годишният португалец подписа 4-годишен договор с ежегодна заплата 10 млн. евро. Президентът на Реал Флорентино Перес плати компенсация на Интер 16 млн. евро, за да сложи край на отношенията на специалиста с "нерадзурите", които Специалния изведе до требъл миналия сезон.
В началото на пресконференцията, на която присъства спортният директор на "Белия балет" Хорхе Валдано, Специалния уточни, че все още не владее достатъчно добре испански език, но постепенно ще го усъвършенства.
"Не зная дали съм роден да водя отбор като Реал, но със сигурност съм роден да бъда футболен треньор. Обичам големите предизвикателства. Аз съм Жозе Моуриньо и идвам с всичките си качества и дефекти! Приемам работата ми като предизвикателство.
Реал Мадрид е много важен отбор и за мен е истинско удоволствие да бъда в този клуб, който има впечатляваща история. До момента направих една добра кариера и сега с голямо удоволствие ще работя в Реал Мадрид. Искам играчите ми да имат манталитет на победители, това е моята мотивация", бе встъплението на Моуриньо.
"Всеки треньор предприема някакво предизвикателство. Имам голяма увереност в себе си и вярвам в способностите ми на треньор. Искам да подготвя отбора така, че да печели от тук насетне. Искам моят отбор да има увереност в себе си и в мен."
"Искам да благодаря на президента Флорентино Перес и изпълнителния директор Хорхе Валдано, че бях техният водещ кандидат."
"Най-важното е играчите да имат увереност в отбора и ако имат вярвам, че с много тежка работа ще постигнем целите и идеите си. В Интер постигнах всичко с много тежка работа. Важно е да имаш вяра в себе си и в другите от отбора, ако искаш да жънеш успехи."
"Работата ми тук е да тренирам отбора и да го сплотя. Това е много голям клуб и много голяма отговорност. За мен е много важно качеството на хората, с които ще работя. За да бъдеш добър треньор трябва да имаш добър екип. Време е да се запозная с новия ми отбор. Имам много въпроси и очаквам много отговори."
За Роналдо:
"Всички сме прекалено малки и незначителни в сравнение с мащабите на клуба. Разбирам, че Кристиано Роналдо е уникално важен играч с много добри качества, но силата на моя отбор е отборът, а не индивидуални единици. Всички трябва да разберат, че за мен е най-важно представянето на отбора като отбор, а не като единици. Ако работим като един сплотен клуб, мисля, че резултатите няма да закъснеят. Кристиано е част от този отбор – той не е по-важен от него. Той е победител и обича да печели. Това няма да направи трудна задачата ни да го убедим, че най-важен не е играчът или треньорът, а клубът".
За Интер: "Имах фантастичен сезон – 2009/2010 – взех всички възможни трофеи. Ще ми бъде трудно да забравя футболистите, с които работих. Интер е фантастичен отбор и аз се надявам да спечелят всичко следващата година. Искам да спечелят всичко, с изключение на Шампионската лига. Съградихме една фантастична група."
Моуриньо е 11-ият треньор на Реал от 2003 г. Неговият предшественик Мануел Пелегрини бе уволнен миналата седмица, след като класира отбора на второ място в испанската Ла Лига, зад Барселона. Столичани отпаднаха от аматьорския Алкоркон рано в турнира за Купата на краля, а на осминафиналите в Шампионската лига бяха елиминирани от Лион.