Ръководството на "червените" проведе спешна среща, на която единодушно е било взето решение испанският специалист да бъде освободен, като Бенитес ще получи компенсация от 3 млн. паунда за преждевременното прекратяване на контракта му.
Миналата година Бенитес подписа договор за пет години, като в него бе записана клауза за освобождаването му в размер на 16 млн. паунда. Тази сума обаче е невъзможно да бъде изплатена, имайки се предвид моментната финансова ситуация в клуба от "Анфийлд", и от щаба на "червените" ще предложат на испанеца раздяла по взаимно съгласие плюс компенсация от 3 млн. паунда.
Административният директор на Ливърпул Крисчън Пърслоу не пожела да коментира, като промълви единствено, че в момента "е на среща", докато самият Бенитес не бе открит за коментар.
Теоретично Рафаел Бенитес може да остане на поста си, ако реши да не приеме поставените му условия. Това обаче е твърде малко вероятно, след като специалистът вече не получава доверието на никой от високите етажи в клуба.
Бъдещето на испанеца е обект на непрестанни спекулации още от началото на годината, когато от Ювентус проявиха официален интерес към услугите му. В последствие Бенитес реши да продължи да работи на "Анфийлд", но кошмарният завършек на сезона във Висшата лига и пълният крах във всички други турнири най-вероятно ще доведе до уволнението му.
Веднага след края на настоящата кампания Бенитес проведе няколко срещи с новия президент на клуба Мартин Борутън, както и административния директор Крисчън Пърслоу, които бяха определени като "конструктивни".
Испанецът обаче не получи никакви гаранции за средства за нови попълнения през лятото, като това също може да бъде една от причините Бенитес да си тръгне.