Главният прокурор на Италианската федерация по футбол Стефано Палаци образува дело срещу Масимо Морати и Енрико Прециози - президенти съответно на Интер и на Дженоа, както и срещу двата футболни клуба, съобщиха днес италиански медии.
Двамата собственици са се договорили миналата година за трансфера от Генуа в Милано на Тиаго Мота и Диего Милито. Според прокуратурата преговорите са незаконни, тъй като са водени по време, когато Енрико Прециози е изтърпявал петгодишна дисквалификация, наложена му от спортното правосъдие с все още висящ иск за пожизнено изключване от футбола.
Президентът на Дженоа е дал телевизионно интервю, след което е потвърдил пред прокуратурата подробностите около срещата със собственика на Интер.
"Срещнах се с Морати и обядвахме заедно. Постигнахме споразумение за двамата футболисти и си стиснахме ръцете. Между нас има голяма симпатия и в бъдеще е възможно отново да си сътрудничим", са цитираните думи на Прециози.
Ръководството на Интер опровергава тази версия, но признава, че през май 2009-а година е имало среща на двамата президенти. Според миланския клуб обаче Прециози е предупредил Морати, че все още е дисквалифициран и двамата не са разговаряли на тема футболна борса.
Прокурорът Стефано Палаци не приема аргументите на Интер и образува дело не само срещу двамата президенти, но и срещу притежаваните от тях клубове, които съгласно спортния наказателен кодекс носят пряка отговорност.
В случай, че съдът на футболната федерация уважи прокурорския иск и признае за виновни подсъдимите, това може да промени крайното класиране в завършилия шампионат на серия "А". Интер би могъл да загуби шампионската титла и Купата на Италия, които ще станат притежание на Рома.
При разместване в челото на класацията Палермо ще попадне в Шампионската лига.
Категорично е мнението на известния специалист по спортно и административно право професор Пако Д'Онофрио.
"За Прециози и Морати процесът ще завърши с дисквалификация и глоби. Кодексът предвижда обаче задължителното обезсилване на договора за трансфер на футболистите още от момента на неговото сключване, тъй като е обект на незаконно споразумение. Поради това смятам, че прилагането на закона ще установи неправомерното използване на двамата футболисти във всеки мач, който те са изиграли за Интер. На свой ред това води до автоматичното прилагане на санкции, които се състоят в отнемането на точки с произтичащите от това последици за постигнатите спортни резултати", твърди професорът.
Коментарите са, че се очаква горещо лято по подобие на скандала "Калчополи" от май 2006 година, завършил с отнемането на две шампионски титли на Ювентус, едната от които беше присъдена на Интер.
Това едва ли е най-добрата атмосфера за дебюта на Рафаел Бенитес с "нерадзурите".