БФС си навлече недоволството на клубовете, които са в паника от евентуалната финансова секира. Футболните босове се опасяват, че съюзът ще клекне пред исканията на Ринг.бг и ПРО.бг, които в момента плащат близо 7 млн. лева на година за мачовете от "А" група.
По информация на "7 дни спорт", цитирано от ТопСпорт телевизиите ще настояват за намаление наполовина. Причината е неизпълнение на някои условия по договора, касаещи условията на стадионите.
Водещите клубове веднага се надигнаха срещу подобни радикални промени, които могат да ударят сериозно по техните бюджети. Все пак е възможно да се постигне компромис само, ако БФС позволи намаляването да е минимално.
"Още при подписването на договора трябваше да се преценят добре възможностите на всички клубове. Оттам нещата тръгнаха по грешна линия. Някои клубове не успяха да изпълнят указанията на БФС. Не подобриха условията на стадионите. В тази насока телевизиите наистина имат право да претендират, но тези неща трябва да се обмислят, преди да се подписват договорите. Трябва да се преразгледа схемата, по която се разпределят парите", коментира казуса финансистът на Левски Константин Баждеков.
"Идеята е голяма глупост! Няма как това да не се отрази и на бюджета на клуба. Има си подписани договори, но явно в България договорите нe важат. Сега се измислят нови условия", избухна пък президентът на Калиакра Цонко Цонев.
"Тук обаче опираме до нещо много по-сериозно, защото сегашните шефове в БФС спечелиха властта с предизборни обещания за тв права, което означава, че веднага трябва да си подадат оставките, ако договорът се редуцира. На практика те не си изпълняват предизборните обещания. Това ме навежда на мисълта, че клубовете можем да бойкотираме първенството и БФС, след като договорът се променя едностранно", заплаши Цонев.