Специалистът, който се завърна в България след 18 г. престой в Германия, в момента не преживява най-добрите си дни на Армията. ЦСКА загуби катастрофално с 2:5 от Олимпиакос (Никозия) навръх официалното си представяне миналия четвъртък.

В края на мача феновете прибързано свалиха доверието си към Дочев и скандираха името на Любослав Пенев. Дочев говори пред "7 дни спорт" за тази ситуация, за мача с кипърците и за още два от наболелите въпроси - забавянето на заплатите в клуба и дисциплината на футболистите.

- Г-н Дочев, минаха два дни от злополучния мач с Олимпиакос (Никозия). Успяхте ли да гледате запис от двубоя с футболистите и изясниха ли се причините за това срамно 2:5?

- Причините са много. Няма как да забравя тази загуба, даже да минат още два дни. Разбира се, гледах DVD-то с мача, но го направих сам. Ще привикам част от футболистите за да поговоря с тях за този двубой и представянето им в него. Настроениeто продължава да бъде понижено след такъв срив. Боли ме, защото работихме здраво шест седмици в подготовката и смело мога да твърдя, че се представяхме добре в предните контроли. Сега чакаме с голямо нетърпение мача с Клифтънвил, за да се реваншираме поне малко за това поражение от кипърците.

- Според наша информация една от причините за тази безобразна игра на футболистите е поредното забавяне на заплатите?

 - Какво да ви кажа? Имаше някакво забавяне на парите, но не съм запознат добре. Разберете, аз не се занимавам с финансите в клуба. Не е моя работа. По тези въпроси може да питате Емил Костадинов. Каквото и да стане обаче, играчите на ЦСКА са професионалисти и такива неща не трябва да им влияят. Тяхното задължение е да излязат пределно концентрирани по време на мач и да дадат най-доброто от себе си на терена. Не го направиха срещу Олимпиакос и дойде кьоравата неделя на ЦСКА, както се казва.

- Вярно ли е, че част от играчите са били привикани от ръководството след мача с Олимпиакос, за да дадат обяснение за представянето си?

- Не знам. Може и да е имало такава среща, но аз не съм уведомен за нея.

- В този труден момент усещате ли подкрепата на ръководството, вашите помощници и самите футболисти?

- Да. Определено усещам подкрепа и съм щастлив от това. И за минута не ми е минавало през главата, че играчите са бойкотирали мен или шефовете по време на мача с Олимпиакос. Просто стеченията на обстоятелствата в четвъртък вечер бяха такива, че се стигна до това поражение. Във футбола има и такива моменти. Нужното обаче е да си вземем поуки от тях и да не се повтарят повече. Вярвам, че ще го направим. Имаме потенциал и в най-скоро време ще видите това.

- Как се почувствахте, когато в първия ви мач пред ваша публика феновете почнаха да скандират името на бившия треньор Любослав Пенев?

- След такъв двубой не очаквах да ми ръкопляскат. Нормално е хората да са недоволни, когато виждат ЦСКА да пада с 2:5. За съжаление феновете започнаха да освиркват момчетата още в 20-ата минута и това се пренесе върху играта им. Публиката на ЦСКА винаги е помагала много на отбора и е стояла зад него. Очаквам да го направят и сега в труден момент. Истинските привърженици са зад клуба именно тогава. Вярвам, че ще дойдат на двубоя с Клифтънвил и ще окажат силната си подкрепа.

- Какво става с дисциплината в ЦСКА? Появиха се информации, че Павел Виданов е посетил дискотека в Слънчев бряг през миналия уикенд. В нощта след мача с Олимпиакос пък Грегори Нелсън осъмнал в столично заведение?

- Не мога да коментирам твърдения на медиите. Това с Павел Виданов вече го обсъждахме и ви казах, че не вярвам да е истина. За Нелсън сега го чувам. Знам, че при предишните треньори е имало вечерен час в клуба. Сега пак има такъв и ви гарантирам, че нещата са дори по-строги от преди в това отношение. Аз не съм някакъв пъдар на играчите, но ако разбера, че даден футболист е нарушил този час и режима, ще взема нужните мерки. Но и това го отхвърлям като вариант за онази загуба. Не вярвам някои футболисти да са излизали преди мача и заради това да не са играли както трябва.

- Сега на дневен ред е мачът с Клифтънвил. Не би трябвало да имате проблеми с аматьорите от Белфаст?

- Ясно е, че ЦСКА е абсолютен фаворит срещу Клифтънвил. Победата е повече от задължителна, както и класирането ни напред в Лига Европа. Ако покажем играта, която можем, трудно някой ще ни спре. Лошото е, че понякога може сами да се бием, както стана след официалното представяне за новия сезон. Говорих с Методи Деянов, който гледа мача на Клифтънвил срещу Цибалия в Хърватия. Имам запис на тази среща и днес ще я гледаме с момчетата. Северноирландците играят много дефанзивно и не допуснаха нито един гол в двата мача от предния кръг на турнира. Трудни са за пробиване и заради това трябва да се движим много по терена и да бъдем нестандартни.

- Този мач се явява като генерална репетиция преди дербито с Левски на 1 август. Знаете добре какво значи за феновете победа над сините?

- Знам и се надявам да зарадваме привържениците ни с успех. Един позитивен резултат срещу Клифтънвил ще ни даде възможност да влезем по-добре в дербито.

- Запознат ли сте с отбора на Ясен Петров? Левски се представя добре в първите официални мачове, привлече доста нови футболисти.

- Честно да ви кажа, концентриран съм повече върху нашия отбор, отколкото върху този на съперниците. Те играят добре, ние също. Направихме добра подготовка и с изключение на последната контрола, няма от какво да бъда недоволен. Левски не ме притеснява. Вярвам на моите футболисти.

- Кажете честно - имало ли е момент, в който да съжалявате, че се върнахте да работите в България?

- Аз съм човек, който премисля много добре всеки свой ход. Така беше и преди да приема офертата на ЦСКА. До момента не съжалявам за нищо. Пак ще трябва да се върна на срещата с Олимпиакос - само за нея съжалявам. Този мач беше един от най-тежките в моята кариера. Боли ме, защото се трудихме здраво и точно на представянето разочаровахме. Тази грешка ни накара да се почувстваме като престъпници - всеки ни сочи с пръст и ни се смее. Сега предстои още повече работа, за да докажем, че сме добър отбор. Ще излезем от неприятното положение само и единствено с победи и добра игра.