-Господин Йешич, какъв футбол очаквате от Литекс и Левски?

- Такъв, който да класира Литекс в следващата фаза на турнира за Купата на България. Не се съмня­вам, че това ще стане, защото те са по-добрият отбор от Левски по всички показатели. Биха ги за пър­венството, сега ще ги бият и за ку­пата.

- Люпко Петрович прогнозира 2:1 за ловчанлии...

- Не ме питайте за точен резул­тат, никога не ме е бивало в прог­нозите (смее се), но както казах, убеден съм, че Литекс ще се класи­ра напред. Думите на Люпко ми звучат логично. Очаквам да се по­лучи битка, която допълнително ще бъде нажежена от обстановка­та на стадиона. Двете агитки не се обичат, достатъчно колоритни са, така че ни предстои да наблю­даваме много интересно дерби.

- Откъде идва тази увереност у вас, че Литекс ще отстрани Лев­ски със сигурност. Все пак отбо­рът от Ловеч не е чак толкова силен?

- Говорим за моментното съ­стояние и фактите. Резултатите и статистиката показват, че Литекс е по-добрият отбор от Левски. На първо място са в класиране­то, водят с 8 точки. Това не е ли достатъчен показател?! Разбира се, не говоря, че трябва да подце­няват съперника си, но при всички случаи са фаворит. Литекс играе с един отбор от доста време насам, футболистите се познават много добре, съставът им е балансиран. Нивото на почти всички играчи е еднакво, ако някой се контузи, ви­наги има кой да го замени. Есте­ствено, разполагат и с такива, ко­ито се открояват и придават по­вече нападателна мощ в отбора. Литекс не купува много, но винаги тези, които идват, са все каче­ствени футболисти от чужбина. Това става благодарение на добра­та организация в клуба. Никой не се бърка в работата на другия, всеки си гледа задачите, за които му се плаща. Това се дължи на Гриша Ган­чев.

- В Левски обаче не е много ясно кой за какво отговаря...

- По никакъв начин не се интересувам от това, ко­ето се случва в техния лагер. Не искам да ги коментирам.

- Кои са силните страни на два­та отбора?

- Треньори­те няма с какво да се из­ненадат. Ни­то откъм фут­болисти, такти­ки... излизат на терена и играят това, което могат.

- Кои са футболи­стите, способни да решат мача?

- В двата отбора има достатъчно добри изпъл­нители. Тези в Литекс обаче са повече. След сряда ще видим вие, журналистите, кого ще хвалите.

- Кажете все пак имена и от двата отбора...

- Както казах, вече в Литекс всички са равностойни. Досега в трудните моменти изпъкват бразилците Том, Сандриньо, До­ка... тези са футболистите, които могат да решат мача с един или два нестандартни хода - дали с пас или завършващ удар. Христо Янев също влиза в тази категория. От Левски само Тасевски ги умее тези неща но трябва да има ден.

- Умишлено ли пропускате Гара Дембеле? Все пак става дума за голмайстора на шампионата?

- Питахте ме за футболисти, ко­ито могат да решат изхода на дву­боя, нали?! Дембеле не е един от тях. Обик­новено той седи в предни позиции и чака някой да му подаде топка­та, в повечето случаи Тасевски. Вкара много през есента, но в клю­чови мачове, когато нямаше кой да му пусне извеждащия пас, Дембеле не стигаше дори до голово положе­ние. За мен той не е способен сам да реши мач.

- Да разбират ли читателите, че Миодраг Йешич не харесва Гара Дембеле?

- Има качества, но ако трябва да избирам, бих предпочел Дока пред него. Той е по-нестандартен играч. Има повече футбол в него. По-техничен е, има по-отработен удар.  

- Какво е мнението Ви за двама­та треньори - Любо Пенев и Ясен Петров?

- Предимството е за Любо Пе­нев. Ясен Петров беше треньор на Локо София през 2003 година, след това води още няколко отбора. Отдавна е в треньорския занаят, но не се сещам да има успехи. По-опитен е, но това не значи, че е по-добър. За кратко време Лю­бо постигна сериозни резултати, отстрани Динамо Москва, показ­ва добри виждания. Сигурен съм, че го чака много добро бъдеще в треньорската професия. Има по­вече самочувствие от колегата си, изграден стил на игра. Гриша Ганчев направи правилния избор, като го взе в Литекс.

- Кой е най-добрият ви спомен срещу Левски като треньор на Литекс?

- През пролетта на 2008 го­дина. За 3-4 дни ги отказах от Купата на България и титла­та. В Ловеч ги отстранихме след дузпи, а на "Герена" спече­лихме с 1:0. Сега, като гледам, май пак ще стане същото. Ако не се сещате за този мач, питайте феновете на Левски, те го пом­нят.

- Прави впечатление, че във всяко интервю пред българска медия не пропускате да се зая­дете със сините. Защо?

- (Смее се.) Не се заяждам, просто казвам истината. Привържениците на Левски не ме обичат, защото им биех отбора, където и с който ги хвана - Славия, ЦСКА, Литекс... без значе­ние дали мачът е у дома или на "Герена". Почти ви­наги ги биех.

- Ами, ако вземете, че ня­кой ден заработите в Лев­ски? И без това спрягаха името ви за треньор на Лев­ски...

- Това беше някаква шега, ня­ма нищо такова. За да бъда още по-точен и категоричен, ще ка­жа така. Има два отбора, в кои­то никога, ама никога не бих ра­ботил. Това са Левски и Цървена звезда.

- Къде очаквате да завърши сезо­на вашият любим отбор ЦСКА?

- ЦСКА ще бъде втори и ще играе финал за купата. Дай Бо­же, да я спечели. Трофе­ите за ЦСКА са като въздуха и водата.