- Г-н Стоичков, вие познавате отблизо футболния магьосник Лионел Меси. Какъв е Лео?

- Много човечен, прави всичко със сърцето си. Знае по-добре от всеки какви върхове е способен да покори. Играе невероятно и се наслаждава на футбола. Освен това е страхотен човек извън терена. Лео просто има всичко. Намира време и да радва децата по света и да им помага. А като футболист ще израства още много.

- Какво му липсва?

- Да спечели световната купа, която целият свят желае. Но той ще триумфира на мондиал, убеден съм.

- Но Меси сякаш попадна на най-добрия треньор в най-добрия отбор...

- Меси е в родното си място.

- Роден е в Росарио.

- За футбола той се роди и израсна в Барселона. Днес не може да риташ на улицата и да влезеш в голямата игра. Меси се формира в школата на Барса и успя да запази скромността си.

- Той е доста различен от Кристиано Роналдо...

- Не обичам да сравнявам футболисти, треньори или отбори. Меси е феномен, означава много за хората по света, но няма да го сравнявам с никого.

- Меси обаче носи на гърба си най-тежкото сравнение - с Диего Марадона.

- Вижте, има много футболисти, чиито бащи са били звезди. Ако сравниш едно момче на 16 години със световна легенда, която е и национален символ, слагаш на плещите му непосилен товар. Това се случи и с Лео, но той издържа.

- Ще се справи ли с капитанската лента на Аржентина?

- На 24 години е, игра на две световни и му предстоят още. В някои мачове носи лентата на Барса. Защо да не се справи и в Аржентина? Ромарио никога не стана капитан, а е най-великият нападател в историята на Бразилия.

- Новият треньор на Аржентина Алехандро Сабела вече го избра за лидер.

- Прекрасно, ако му е дал лентата.

- Каква е тайната на Барса?

- Философията, която е обгърнала цялата клубна база вече над 20 години. От Йохан Кройф насам школата е приоритет номер едно за каталунците. Имате нужда от вратар? Треньорите ти посочват едно момче и след няколко години целият свят го познава като титулярния страж на каталунците Виктор Валдес. По същия начин е за всеки друг пост. Барса харчи много пари, за да подготвя и изгражда футболисти. В бъдеще инвестицията се връща многократно. Никой не може да копира това.

- Но Батиста пробва каталунската философия с Аржентина...

- Аржентина да играе като Барса?! Няма как. Невъзможно е.

- Защо?

- Защото в Аржентина днес назначават треньор и утре искат от него да спечели световното. За да играеш като Барса, трябва да работиш упорито и последователно години наред. Аржентина спечели мондиалите през 78-а и 86-а, но оттогава минаха доста години. Същото е положението с Бразилия. Днес всички искат резултати. Аз казвам - супер, но трябва доста работа.

- Гледали ли сте някой от мачовете под ръководството на Сабела?

- Гледах репортаж от последната контрола срещу Бразилия (0:0). Не знам какво ще се случи с треньора, ако в следващия мач Аржентина не победи. Вероятно ще понесе цялата вина. Един наставник може да се провали, дори двама. Но когато това се случва десетилетия наред, може би причината е някъде другаде. Когато отборът губи, не можеш да виниш само един човек. Аржентина сбърка, че смени Марадона.

- Скоро срещали ли сте се с Диего?

- За последно пътищата ни се пресякоха на световното в ЮАР. Прекарахме доста време заедно тогава. Убеден съм, че смяната му беше грешка. Харесвам го много като треньор. Никой не говори за грешките на играчите при загубата с 0:4 от Германия. А те не бяха малко.

- Работата му в Дубай изгнание ли е?

- На много треньори се е налагало да работят зад граница, за да докажат качествата си. Венгер от Монако отиде в Япония. И оттам - в Арсенал. С Диего може да се случи нещо подобно.

- Какво мислите за аржентинския шампионат?

- В първенството играят впечатляващи таланти, а феновете са изумителни. Тъжно е, че Ривър изпадна в долната дивизия. Но се е случвало и на други грандове като Милан и Ювентус например. За феновете е болезнен удар, но футболът може да бъде и жесток.

- Искате ли да водите отбор в Аржентина?

- Дано някой ден да ми се случи. Останах с много красиви спомени от бенефиса на Диего в Бока Хуниорс.

- Като приятел на Марадона Бока ваш приоритет ли е?

- Футболът е моят живот. Искам да съм навсякъде - Ривър, Велес, Бока, Естудиантес...