Днес е специален ден за Амстердам, а и за футбола. Преди три години угасна Йохан Кройф, който загуби битката с рака.

Един от най-великите играчи в историята, а със сигурност човекът, допринесъл най-много като визия, философия и разбирания за прогреса във футбола, остави най-ярките си дири в родния град Амстердам и в Барселона. Там пренесе огъня, който гореше в него - все в името на играта.

Довечера от 21,45 ч Холандия приема Германия (пряко по БНТ 3) в класически сблъсък, част от европейските квалификации. 105-годишното съперничество е много жестоко на футболния терен, двете нации имат богата история на големи мачове (финал на Мондиал 1974 например) и са дали на света някои от най-големите играчи.

Снимка: Getty Images

Едва ли можеше да има по-символен двубой на датата 24 март, която бележи третата година от смъртта на Йохан.

Заради приятелството му с Кайзер Франц Бекенбауер...

Заради финала от 1974-а, смятан за единственото непоставено на място парче от пъзела на Тоталния футбол в началото на същото десетилетие, предвождан от Кройф...

Заради вековната вражда...

Заради това, че мачът е в Амстердам.

На стадион "Йохан Кройф Арена", да добавим. Великолепното съоръжение носи името на легендарния №14.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

"Роналд Куман трудно ще сдържи емоциите си довечера - пише днес амстердамският в. "Телеграаф". - Той ще гледа към небето, към екраните над терена, към снимките на Кройф... Това ще е много голяма вечер за селекционера на "оранжевите"."

Куман е един от Кройфистите, последователите в "църквата, в която се молят" мнозина футболни треньори. Лидер бе на терена на Барселона от началото на 90-те, която бе ръководена от Кройф (и със Стоичков на другия край на копието, на върха на атаката).

Роналд изповядва идеите на Йохан и говори с него винаги с огромен респект и почит.

Градът осъмна с билбордове, плакати, графити - благодарност и почит към Кройф в деня на третата годишнина, откакто го загубихме.

Снимка: Getty Images

"В някакъв смисъл аз съм безсмъртен", каза самият Йохан месеци преди да си отиде от този свят.

Знаем в какъв смисъл.

В този, че футболът няма как да загаси огъня, който Кройф запали, а стотиците му последователи из какви ли не клубове по цялата планета поддържат.

Снимка: Иван Григоров