Тимът на Арда (Кърджали) отнесе тежко наказание заради расистки прояви на своите фенове по време на мача за Купата на България срещу ЦСКА, спечелен от "червените" с 1:0.

Новакът в родния елит ще плати 42 300 лева, като 37 500 от тях са за расизъм.

2000 от тях са за хвърлени предмети по терена, още 2000 за нецензурни скандирания и използване на бомбички, 500 за хвърлен предмет и 300 за димки.

Дисциплинарната комисия към БФС не уточнява какви точно са били расистките проблеми. Единственото обяснение е: "Действия, с които се обижда достойнството на лица, свързани с раса, пол и цвят на кожата".

Става въпрос обаче за проблеми около нигерийския национал на ЦСКА - Вив Соломон-Отабор. Ръководството на "червените" излезе с оплакване на официалния си сайт за грозни действия срещу крилото.

Самият той първоначално написа в социалните мрежи, че някои от подвикванията са идвали от собствените фенове, но малко след това изтри поста.

В същото време Дисциплинарната комисия реши да не наказва допълнително "червения" нападател Али Соу.

Той си изкара червен картон в мача за Купата миналия четвъртък, а при прибирането си в тунела опита да изрита Илиас Хасани от Арда, който също бе изгонен от съдията.

Ръководството на Арда излезе с официална позиция за случилото се, която публикуваме без редакторска намеса:

Ето какво написаха от Арда в официалния си сайт:

"Ръководството на ПФК АРДА е изключително изненадано от решението на ДК към БФС публикувано в официалния сайт на БФС тази вечер в частта, в която се твърди за действия, с които се обижда достойнството на лица, свързани с раса, пол и цвят на кожата и сме наказани с 37 500 лева.

По време на срещата от турнира за Купата на България, между ПФК АРДА и ЦСКА, привърженици на ПФК АРДА не са отправяли расистки, ксенофобски или други обидни скандирания нито към играчи на противниковия отбор, нито към техните фенове, нито към длъжностни лица.

Ако е имало подобни скандирания, то това категорично не са привърженици на ПФК АРДА.

Ръководството на клуба, апелира БФС стриктно да спазва нормите и процедурите утвърдени от УЕФА, при установяване на нарушения и определяне наказания от подобен тип, особено когато се касае за глоби с подобен размер.

Текстът, който е публикуван на официалния сайт на БФС категорично не може да се приеме за решение на дисциплинарен орган към спортна федерация. ПФК АРДА се отнася изключително сериозно към всички дейности на клуба, както на терена, така и извън него и никога не сме толерирали некоректно поведение. Решението на ДК ще бъде обжалване в срок.

С уважение Петър Пешев - президент на ПФК АРДА