Бившият капитан на английския национален отбор по футбол Тери Бъчър призова ръководните фактори в спорта да забранят играта с глава.

На Острова има сериозна кампания за ограничаването на този елемент от футбола заради дългосрочните мозъчни травми, които получават играчите и които се отразяват най-вече след края на кариерите им.

Скорошно изследване установи, че футболистите са с над три и половина пъти по-голям риск от умиране с мозъчни заболявания като деменция.

Наскоро футболната асоциация на Англия призова отборите да ограничат тренировките за т.нар. "високи топки" - при дълги подавания, центрирания, корнери, пряк свободни удари и прочее.

Дори на Острова вече се играят мачове между футболистите до 11-годишна възраст, в които играта с глава е забранена през второто полувреме.

Бъчър обаче смята, че тя може да се изтръгне от футбола, защото и без нея играта може да съществува.

"Мисля, че играта с глава винаги е била силно оръжие в английския футбол, но вече не толкова. Смятам, че можем и без нея. Така ще се избегнат рисковете от мозъчни травми, при които мозъкът ти се блъска в черепа. При тези въздушни единоборства играчите нямат контрол.

Хората не осъзнават важността на този проблем и риска от катастрофални последствия за играчите. Сега шпагатите са много по-ограничени от тези в моята ера, защото се дава по-лесно червен картон. Може и играта с глава да се адаптира по този начин. Хората просто искат да гледат красив футбол", смята Бъчър, който игра 77 мача за Англия между 1980-а и 1990-а.

Една от емблематичните снимки с Бъчър е през 1989-а, когато в мач с Швеция разбива главата си в тази на друг играч и цялото му тяло е в кръв.