Борислав Михайлов говори пред медии след края на 10-ия редовен Конгрес на БФС, на който бяха приети бюджета и програмата за развитие на централата.

След гласувания бюджет и програма за развитие от 78% от клубовете в страната, Михайлов катеогрично заяви, че той е единственият легитимен президент на БФС.

Той нарече протестите срещу него платени и излишни, които имат единствено за цел да разединят футбола ни.

Всичко това бе по повод Конгреса, който Димитър Бербатов организира през март. Тогава 78 клуба го избраха за президент, а в следващите дни последваха протести на футблни фенове срещу настоящото ръководство на централата ни.

"Бюджетът е за 4 години, като е гласуван година по година и е от 19 милиона до 19 милиона и половина за година. Всички прояви на БФС са обезпечени - и масови, и юноши, и жени, и професионален футбол, и национални отбори. Всичко, което трябва да прави една федерация, го правим. И то в условия на криза и 2-годишна пандемия. Като президент на федерация, това е и мениджърска работа.

Доволен съм от мен, от колегите ми и от всичи, които помагат. Днес имаше над 450 делегати, които не протестираха. Протестите са платени. На тях не им е виновен БФС, това са излишни протести, разединение на футбола. Те идват от една група младежи, които на всяка цена искат да вземат властта. Тези хора в тази зала днес определят кой да е президент.

Ние сме избрани за 4 години преди 6 месеца. Това, че дойдоха толкова много хора и то за редовен конгрес, който по принцип не е толкова интересен, за да се запознаят с бюджета и програмата, смятам, че нещата трябва да се успокоят и да изкараме един мандат, за да можем да работим в името на футбола, а не да сме само в отбранителна позиция, без да има защо.

Снимка: Bulphoto

Покрай тези вписвания, отписваня в регистъра станах почти юрист. Днешният конгрес отново легитимира мен като президент и това ръковдоство. 78% от имащите право на гласа са тук и това ми дава увереност за бъдещата ми работа.

През 2026 ще се предоговаря нов договор за ВАР. Парите от глобите растат през годините, не защото са завишени цените, а защото глобите са повече. Всеки клуб е задължен да има служител, който да работи против тези глоби.

Вие знаете по-добре от мен от кого са платени протестите. На последния конгрес всичко бе прозрачно и съм избран редовно. Хората от ФИФА и УЕФА броиха бюлетините заедно с хора от опозицията, таква демокрация няма никъде. Това, че 2 клуба оспорват решението.. Има си съд в България, ние се съобразяваме със законите, ще изчакаме решението на съда. Аз съм вписан от 2005 години, друг не е вписван през това време като президент. Нямам проблем с управлението на БФС и това го доказва отново.

Тези клубове, които бяха изключени в бъдеще могат да кандидатстват да бъдат членове. В Изпълкома беше споменато всичко, няма личен мотив в изключването. Те не могат да се жалят на друго място освен пред Изпълкома. Конгресът реши да не ги върне, защото са нарушили закона - следователно има санкции. Много от тях не са били на предишния конгрес, те са новосъздадени.

Винаги съм знаел, че работя правилно и по законите, както и всички мои колеги. Не съм бил нервен, но когато видиш, че след толкова критика и помия срещу мен и БФС в последната 1 година, сега хората идват тук и са убедени в това, което правя, аз съм щастливи и спокоен човек".

Снимка: Bulphoto