Бразилия се забавлява и злорадства след победата над Аржентина в най-голямата класика на футбола в Южна Америка. След 2:0 в полуфинала на Копа Америка, заглавията и анализите са иронични, на места дори и цинични.

"Ние сме поробителите ви, 26 години вече", пише в. "О Глобо".

И се аргументира:

"Аржентинците са свикнали с горчивата чаша бразилско питие, тя за тях е ежедневие. Те нямат трофей от 26 години, за което време участваха на 17 турнира, които можеха да спечелят. В пет от случаите, ние бяхме отговорни за тяхното отпадане."

Снимка: AP/БТА

Останалите отбори, заставали на пътя на Аржентина към купите в този период, са Холандия, Уругвай, Чили (два пъти), Англия и Швеция (групова фаза), Германия (три пъти), Румъния, Дания, Перу и Франция.

"Дани Алвеш беше като в герой на някаква песен - пише още изданието. - Той танцуваше, пееше, атакуваше, защитаваше вратата, отнемаше топки, пускаше пасове и се забавляваше, вдигайки адреналина на торсидата. Той е поредният десен бранител в дългата история на бразилското футболно изкуство на този пост."

И е така - 36-годишният капитан бе най-добър на терена, слагайки мост към времената на хора като Карлос Алберто, Кафу, Жоржиньо...

Според "О Глобо" шумът на стадиона след първия гол на Габриел Жезус в мача е бил толкова силен, че се е чул "по цялата планета".

Преди мача обаче бразилски запалянковци изгориха фланелка на Лео Меси, а видеото с грозната сцена обиколи световните сайтове и социалните мрежи.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

В контраст, когато името на Лео се появи на таблото на стадиона в Белу Оризонте при обявяването на съставите, се чуха и аплодисменти. "Меси, Чао", обаче ревна стадионът в тягостните за гостите последни минути, в които отпадането им вече бе неизбежно.

В ложите бе президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, който слезе на терена след първото полувреме, развя фланелка и знаме на страната, вдигна публиката...

А после празнуваше с тордисата победата, редом с легенди като Кафу и контузения настоящ ас на тима Неймар.

Снимка: AP/БТА