Един от постоянните участници в Шампионската лига през последните сезони - Шахтьор (Донецк), има огромни проблеми, предизвикани от войната в Украйна.

Най-малкият от тях е, че отборът и цялото ръководство се готви за евротурнирите без мачове у дома, тъй като първенството е спряно от февруари.

В момента играчи и треньори са в Англия, а в следващия месец планират 5 контроли с топ съперници, за да са готови за старта на Шампионската лига. Шахтьор влиза директно в групите по право заради високия коефициент на Украйна в турнирите на УЕФА. Динамо (Киев) ще играе от втори предварителен кръг в квалификациите.

Най-големият проблем обаче се оказват агенти, които кръжат около тима и надъхват играчите да разтрогват договорите си. Това се случва непрестанно, разказа пред британските медии изпълнителният директор Сергей Палкин.

"Агентите са ужасни - казва той. - С УЕФА и ФИФА се разбираме, те знаят ситуацията ни, а и доста клубове ни партнират, предлагат приятелски мачове, помощ и т.н. Но агентите... Имаме вече няколко случая, в които говорят с играчите ни и ги карат да разтрогват.

"Защо да правиш трансфер за пари, като можеш да преминеш в друг тим като свободен и да си извоюваш по-висока заплата", е обичайният разговор. Ужасно е, защото имаме играчи, които струват по 30-40 милиона на пазара. А може да ги загубим без пари. И това, в настоящата ситуация, ще потопи клуба икономически."

Разбира се, има и по-важни неща, за които Палкин се тревожи.

Случващото се в Донецк още преди 8 години прокуди клуба от неговия регион и той играеше в Киев или в Запорожието до руската инвазия.

"Не можем да привличаме играчи, няма начин. Първо, никой не иска да дойде в украински отбор, защото няма първенство. ОК - шест мача в групите на Шампионската лига са ни гарантирани... Но как да вземем някой с договор за шест мача?", казва Палкин.

Искаме да продадем основните си играчи или да ги дадем под наем, нека идат в отбор, в който ще играят всяка седмица. Но и тук имаме проблем, защото агентите ги подлъгват да разтрогнат с нас и сме заплашение да се разбяга отборът ни, при това без пари. Украинските играчи нямат такива намерения, но чужденците..."