Италия стартира защитата на титлата си като шампион на Европа с победа над Албания с 2:1.

Мачът в група В от Евро 2024 се игра в страхотна атмосфера в Дортмунд, пред препълнени с над 50 000 албанцти трибуни. А вероятно нито един от тях не си е представял такова начало на мача, каквото слисаният свят видя.

В 23-ата секунда стадионът щеше да се срути от рева на албанците - Недим Байрами простреля Джанлуиджи Донарума по диагонал, след като получи подарък от Федерико ди Марко, хвърлил необяснимо тъч към албанеца в наказателното си поле.

Това се оказа и най-бърз гол в историята на европейските първенства. И шампионът изглеждаше в сложна ситуация, изоставащ с 0:1 в тази враждебна атмосфера.

Но италианците показаха, че имат ДНК на голям отбор, независимо от липсата на сериозен опит на такова ниво в много от техните настоящи играчи.

"Скуадра адзура" натисна много мощно веднага и затвори съперника в неговото наказателно поле. И голът не закъсня - Алесандро Бастони вкара в 11-ата минута с глава, след като Лоренцо Пелегрини центрира идеално.

Натискът стана още по-силен и тимът в сини екипи тотално натика албанците в половината им. Второто попадение дойде в 16-ата минута, когато Николо Барела вкара със страхотен шут, при който топката летеше с 94 км/ч, изчислиха статистиците на турнира.

Дойдоха най-тежките минути в мача за Албания, като по чудо резултатът не стана 3:1, че дори 4:1. Първо Лука Скамака изпусна сам срещу Стракоша, като вратарят спаси. После Давиде Фратези също бе изведен очи в очи със стража, но той успя да докосне топката и да я отклони в гредата.

Пропуск след пропуск... Федерико Киеза също можеше да вкара преди почивката.

Снимка: Getty Images

 

След нея Италия показа добре познатото си лице на отбор, който знае как да съхранява аванса си. Като опитен боксьор албанците бяха държани на "ръка разстояние", те нямаха дори втори точен удар в мача след онзи в 23-ата секунда. Нямаха и положение да стигнат до попадение.... до 90-ата минута, когато италианците се отърваха по чудо от изравняване, напълно против логиката на събитията.

Тогава Рей Манай изпусна да вкара, стреляйки от чиста позиция край вратата. И шампионът си отдъхна.

Трите точки са най-важни, особено на старта на такъв турнир. А с тях групата става интересна - Испания и Италия имат по три точки, а Хърватия и Албания са на дъното с 0.

Следващите мачове:

19 юни, 16 часа Хърватия - Албания

20 юни, 22 часа Испания - Италия.