Шокиращта новина за смъртта на треньора на "Монтана" - Никола Спасов, потресе целия роден футбол.

61-годишния специалист загуби битката с коронавируса. Той даде положителен тест преди три седмици, като в последните дни е лекуван в пулмологията в Монтана с двойна бронхопневмония.

Всички клубове от родния елит изразиха съболезнования към близките на Спасов, включително и варненският Черно море, който го определи като най-успешният треньор в историята на тима.

Именно Спасов изведе "моряците" до Купата на България през 2015-а. По време на първия си престой на "Тича" под негово ръководство Черно море зае трето място в крайното класиране.

Спасов бе почетен от официалния сайт на БФС, както и от десетки бивши негови играчи, които използваха социалните мрежи, за да изкажат своите съболезнования.

Снимка: Bulphoto

Президентът на Монтана - Румен Панайотов, който е поддържал постояна връзка със Спасов в последните седмици, разказа подробности пред "Блиц".

"Мир на душата му и Бог да го прости Никола Спасов! Много тежко е човек да говори в такива моменти.. Много... Последният мач, който той води, беше при гостуването ни на Локомотив (Пловдив). Двубоят се състоя на 30 октомври и завърши 2:2, а Спасов беше доста доволен от играта на момчетата. Започнахме да се подготвяме за мача ни с ЦСКА на 8 ноември, но тогава вече отборът беше воден от помощник-треньора Светлан Кондев.

На 3 ноември всички си направихме тестове за коронавирус. Знаете, имаше положителни резултати в отбора, сред тях беше и треньорът.

Първоначално той вдигаше много висока температура. Не я поддържаше постоянно висока, но си беше доста - 38 и нещо, 39, особено през вечерта. Минаваха дни, а бате Кольо не се подобряваше. Температурата му не падаше. Появи се и силна кашлица.

Тогава спортният министър Красен Кралев и кметът на града Златко Живков съдействаха Спасов да влезе в болница. Той постъпи в клиниката в Монтана по-миналия петък или по-миналата събота, не помня точно (13 или 14 ноември). Оказа се, че има двустранна бронхопневмония.

Всеки ден го чувах по телефона. Всеки ден. Имаше период, в който започна да се подобрява. Така твърдяха лекарите, така твърдеше и той, че не се чувства толкова зле. Даже, вижте какво нещо е съдбата, днес, понеделник, 23 ноември, лекарите щяха да му направят нов обстоен преглед, за да кажат кога да го изпишат. Чуваше се, че може даже и днес да го изпишат, защото наистина имаше подобрение, но се чакаше прегледът. Но вижте какво се случи - точно днес сутринта той почина.

Последно се чухме по телефона снощи. Не беше добре, но не беше и много зле. Не мога да повярвам, че това е бил последният ни разговор. Явно през нощта състоянието му рязко се е влошило. Не мога да ви кажа подробности, защото не съм лекар.

Само ще ви кажа, че лекарите направиха всичко възможно да го излекуват. И ще уточня нещо важно - Никола Спасов беше лекуван със същите лекарства, с каквито и кмета на Монтана Златко Живков. Кметът се оправи, но бате Кольо вече го няма. Тъжно е и няма какво повече да ви споделя".