Футболист от английската Висша лига, пожелал да запази анонимност, призна чрез отворено писмо, че е гей. Никой от съотборниците му обаче не е наясно със сексуалната му ориентация, а за това знаят единствено семейството и приятелите му.

С обръщението, което се отнася най-вече към власти, ръководители и фенове, играчът говори за ежедневния стрес, на който е подложен и описва действието си като "огромна стъпка напред". Въпреки това той смята, че английският футбол все още не е готов да чуе, че някой играч е гей и застава с името си до това твърдене.

"Аз съм гей. Дори самият факт, че пиша това писмо, е огромна стъпка напред за мен. Единствено роднините и малка група от приятелите ми са наясно със сексулаността ми. Все още не съм готов да споделя това с мениджъра или съотборниците ми", пише играчът.

"Какво е чувството да живея така? Всеки ден може да бъде пълен кошмар. Има отпечатък и върху менталното ми здраве. Чувствам се в капан и страхът ми от разкриване на истината прави нещата още по-лошо", гласи още писмото.

Към момента в английския професионален футбол няма играчи, които открито да са заявили, че са с различна сексуалност. В последните две десетилетия във футболните първенства на страната двама играчи са правили подобни признания, но след края на кариерите си - Роби Роджърс и Томас Хитцелшпергер.

През 80-те години на ХХ век подобно признание направи и Джъстин Фашаню, който се самоуби на 37-годишна възраст заради страх, породен от сексуалността му и това, че няма да бъде приет достатъчно добре от обществото.  

"Заради професионалните си задължения избягвам да имам каквито и да е връзк. Все още търся човек, на когото бих могъл да се доверя напълно", добавя анонимният футболист.

"Мисля да се откажа сравнително рано и след това да изляза с името си пред обществото. Не искам постоянно да живея така", завършва той.