Рома е първият победител в турнира Лига на нациите, а в часовете след финала, цяла Европа говори не толкова за клубния успех на "вълците", колкото за постижението на техния предводител Жозе Моуриньо.

За него това бе пети европейски триумф в петия му голям финал на международната сцена. При това той го направи в трети различен турнир.

Във финала типично в стил Моуриньо, Рома успя да излъже Фейенорд с 1:0 (Видео от мача вижте тук), а след последния съдийски сигнал, докато футболистите на терена тичаха и се прегръщаха като обезуме, Жозе просто вдигна ръката си с пет широко разперени пръста.

Ясен символ за петте му европейски трофея. Купа на УЕФА и Шампионска лига с Порто, Шампионска лига с Интер, Лига Европа с Манчестър Юнайтед, за да дойде и вчерашния триумф в Лигата на конференциите.

"Новият император на Рим". Като такъв го определят феновете на "вълците" в социалните мрежи.

Заради Жозе вчера Вечния град не спя, а по илиците и централните му площади настана истински луд купон още в минутите след последния съдийски сигнал.

Снимка: Getty images

Други пък го определиха за Перфектния, правейки сравнение с онова Специалния, което той сам си измисли преди 20 години.

А когато говорим за европейски финали Жозе наистина е перфектен, защото няма загубен такъв.

"BBC" пък написа, че Моуриньо е "сериен победител", съпоставяйки победите му във важни мачове с инстинкта на сериен убиец.

С вчерашния триумф, плачещият Жозе се нареди до сър Алекс Фъргюсън и Джовани Трапатони като единственият треньор в историята, печелил трофей в три различни десетилетия.

За него всичко започна с Купата на УЕФА с Порто преди 19 години, за да продължи и късно снощи в Тирана.

"Едно е да печелиш, когато всеки очавка да сториш това. Далеч по-приятно е да го направиш, когато в началото на сезона никой не е очаквал подобно нещо от теб.

Това остава в историята. Не само на Рома, но и в моята. Много неща минават през главата ми в момента. Чувствам се като истински Романиста. Каквито и слухове да излизат, аз оставам в Рома. Ще откажа всяка оферта. Клубът има прекрасни собственици и тази история трябва да продължи.

Освен това се чувствам и стар. Само аз и Трапатони имаме по пет евроепейски трофея. А именно те са най-важните", обяви развълнуваният Моуриньо.

Снимка: Getty images