От началото на календарната година младежът Индиана Василев прикова погледите у нас, след като се появи в игра в четири мача на елитния английски Астън Вила. Два от тях във Висшата лига, два в турнирите за Купата.

Както подсказва фамилното му име, 18-годишният атакуващ халф е с български корени. Родителите му са българи, а баща му Денчо дори е играл в Сливен в края на 80-те и началото на 90-те.

Той обаче прекъсва с футбола и заминава да учи в САЩ, където се раждат двете му деца. Съпругата му също е българка.

Минутите, които младият Индиана записа във Висшата лига, накараха мнозина да призоват Георги Дерменджиев да го повика в националния тим. Василев има двубои за младежите на САЩ, като е доста вероятно да бъде викнат за мъжкия тим на страната, в която е роден и живял почти целия си живот.

В интервю пред "Гонг" темата коментира баща му, който изпълнява ролята и на негов мениджър. Той сподели, че Индиана има български паспорт, говори езика, прекарал е и всяко лято у нас. На този етап обаче никой не е разговарял с тях за за мъжкия тим на България.

"Единственият контакт на БФС с нас бе през есента на 2019. Тогава имаше покана за младежкия тим на България, но тя дойде, след като вече бяхме потвърдили участието му в тима на САЩ до 20 години. Преди и след този случай, никой не ни е търсил.

Не мога да кажа какво ще решим, защото все още никой не е говорил по този въприс с мен или него. Той не е израснал в България, но всяко лято си идваме.

Вкъщи се говори само на български. Той и сестра му знаят езика. Тя е с две години по-голяма, владее го отлично, докато Инди се притеснява докато говори, но разбира всичко.

Държа да отбележа, че българският му паспорт помогна много при договора с Астън Вила.

Още в началото Стилиян Петров му се обади и каза, че може да разчита на него за всичко. При нужда винаги може да му се обади. Това е огромна морална подкрепа за младо момче като него.

ой е доста срамежлив, затворен, нужно му е време да се отпусне, да свикне с новата обстановка и с новите хора. Нямаше как да се съгласим на 16 г. да го пуснем сам в Англия. Подкрепата на семейството е важна за всяко дете, а за него още повече. Аз бях наясно, че отиде ли сам, няма да се справи".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Баща му Денчо напуска работата си в САЩ и заминава за Бирмингам, където прекарва първата година заедно със сина си. Той му помага да свикне с Англия, не пропуска нито една негова тренировка или мач.

"Исках да не му липсва нищо. Да преживее по-лесно тази огромна промяна. Заради него се научих дори да готвя. Мога да кажа, че обиколих цяла Англия - където и да играеше Астън Вила, аз бях там. След това обсъждахме мачовете, давах му съвети.

Има много силен ляв крак, но умее да използва и десният. Вкарва и голове с него. Притежава отлична линейна бързина и поглед върху играта. Най-големият плюс обаче е интелектът му. От малък съм го учил, че всеки може да подава настрани и назад, важен е извеждащият пас. Справя се еднакво добре на всички постове в предни позиции - зад нападателя, на крилото или пък като изнесен напред нападател. Въпреки че не е много висок, все по-често виждаме в тази роля така наречените леки нападатели, които са много подвижни.

Дебютира за Купата, после влезе и в два мача от Висшата лига, но не очаквам да играе във всеки мач. Важното е, че вече е забелязан и само от него зависи до къде ще стигне. Аз много се гордея с него, защото се труди упорито. В родния му град Савана той е истинска звезда - в историята на града нито един спортист не е стигал до национален отбор на САЩ", сподели Денчо Василев.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos