Изненадваща съвместна кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 година може да се появи на дневен ред. Саудитска Арабия иска да приеме най-големия футболен форум на планетата, а според информация на The Athletic, това може да се случи в партньорство с… Италия.

Базираната в Бостън компания Boston Consultancy Group подпомага саудитците и предлага различни варианти, като освен Италия, като потенциални партньори са сочени Египет и Мароко.

Втората опция обаче е малко вероятна, защото двете африкански държави няма да бъдат толкова успешни партньори от чисто търгосква гледна точка, колкото би била Италия. Освен това опасенията там са свързани и с безопасността на турнира. Именно заради това европейският кандидат изглежда като по-вероятна възможност.

Деловите, дипломатическите и спортните отношения между Саудитска Арабия и Италия вече са в ход. През януари 2022 година Суперкупата на Италия ще се проведе именно на саудитска територия.

Другите съвместни кандидатури за Мондиал 2030 са тези на Обединеното кралство и Ирландия, както и на Испания и Португалия.

Провеждането на големи турнири в няколко различни държави вече не е нещо ново, а последният пример е Евро 2020.