Лудогорец е един от трите футболни клуба, които са се възползвали от мярката 60/40 и ще получат помощ от държавата.

Това се случва по Постановлението на Министерски съвет № 55 от 2020 г. То урежда възможностите за компенсация в условията на пандемията.

Шампионите, Дунав (Русе) и втородивизионният Литекс, както и БФС, са сред одобрените за програмата за държавна помощ, показва справка в сайта на Националния осигурителен институт.

Помощта за Лудогорец е и най-голяма сред всички кандидатствали. Разградчани ще получат общо 100 406 лева. Следват БФС с 51 051 лева, Литекс с 20 091 лева и Дунав с 11 622 лева.

Това се случва, въпреки че финансовият министър Владислав Горанов намекна, че "не пропъръчва" на футболни клубове да кандидатстват за пари по мярката.

Националната футболна база в Бояна като собствено дружество също ще получи помощ в размер на 1660 лева.

Останалите спортни сдружения, които са одобрени, са плувен клуб Вихрен, спортен клуб по художествена гимнастика Импала, Спортен клуб Скокове батут сини камъни-2008 и спортен клуб Киокошин.

Програмата "60/40" бе приета при закона за извънредното положение, а чрез нея държавата поема 60% от заплатите, както и осигуровките към тях на фирми, които ще бъдат изрядни платци и няма да съкращават служители.

Първите суми вече са преведени на 15 април, като към клубовете и Футболния съюз вече има изплатени пари.