От 4 до 7 март стадионите българските отбори от Първа лига ще бъдат инспектирани за прилагане на системата за видеоасистиране на реферите.

Тестовете ще ръководи Петър Петров, който движи проекта за нашата страна, както и неговият екип и експертите от Hawk eye.

Целта е да установи степента на готовност за въвеждането на VAR у нас, което трябва да стане от началото на плейофната фаза на първенството.

В края на миналата година всеки от клубовете получи конкретни указания за условията, на които стадионът трябва да отговаря.

Резултатите от тестовете и снимковият материал ще бъдат изпратени до Технически отдел на ФИФА, който ще ги разгледа и ще определи кои от стадионите са готови за следващия етап - превеждане на техническа инспекция.

Футболните клубове, успели да покрият необходимите критерии, ще посрещнат VАR екипите на своите стадиони преди домакинските си двубои от 21-ви, 22-ри и 23-ти кръг от първенството. Самите тестове ще бъдат извършвани преди начаото на футболните срещи, като в тях участват телевизионните екипи и съдийската бригада.

Според графика за първите инспекции, на 4 март екипът с ръководител Петров ще мине през столичните стадиони в следния ред:

"Васил Левски" (начало 12 часа), "Българска армия", "Георги Аспарухов", "Царско село", "Славия".

На 5 март е ред на стадион "Ивайло" във Велико Търново, на "Хювефарма Арена" в Разград и варненския "Тича".

Ден по-късно, в събота, инспекцията ще мине през Стара Загора, Кърджали и Пловдив, а в неделя (7 март) ще завърши в Монтана и Враца.