Вчера българският национален отбор записа едно от най-срамните си представяния и бе отнесен с унизителното 2:5 от Грузия насред Разград.

И докато днес всеки се пита как националният ни отбор и играчите в него достигнаха подобно ниско ниво, вече по-близко до страните джуджета, отколкото до средноевропейските сили, Ботев (Пловдив) поиска революционна промяна в наредбите на БФС.

Тя се изразява в отпадането на ограничението за картотекиране на чужденци извън Европейския съюз, пише "Спортал".

Към момента в родния футбол като чужденци се третират именно играчите без паспорт на европейска страна. Такива без паспорт от ЕС, най-вече играчи от Южна Америка и Африка, подлежаха на ограничение. Всеки клуб имаше право да картотекира най-много петима такива играчи, а по едно и също време на терена нямат право да са повече от трима от тях.

Очевдино Ботев възнамерява да продължи политиката си на залагане изцяло на чужди попълнение, заради което поиска от БФС бройката на позволените играчи извън ЕС да се увеличи на 10, а освен това да се позволи и картотекирането на поне четирима чужденци във Втора лига, където се подвизава вторият тим на пловдивчани.

От Ботев са готови на компромоси, като сред предложенията освен 10 играчи извън ЕС на терена, те са склонни и на вариант на 7, както и 5 такива играчи по едно и също време на терена.

По темата говори изпълнителният директор на "канарчетата" Герман Чистяков, който оправда това предложение с шанс за клубовете да реализират печалба.

"Ако разгледаме най-крупните трансфери на играчи от първенството на България в други лиги, ще забележим, че значителна част съставят прехвърлянията на футболисти от неевропейски страни. По такъв начин, като се ограничава възможността на клубовете да привличат такива попълнения, да ги развива и продава в топ лигите на Европа, на практика се лишават клубовете от потенциална възможност да печелят", сподели той.

И ето така докато един от проблемите не само на мъжкия национален тим, но и на младежкия е, че играчите ни получават все по-малко игрови минути, то третият тим в класирането на Първа лига настоява за шанс да използва все повече чужденци.

През изминалия сезон Ботев достигна до бронзовите медали с 16 картотекирани чужденци в своя състав. Реално в титулярния състав българи бяха само капитанът Тодор Неделев, тръгващия си вратар Георги Аргилашки и централният бранител Виктор Генев. Шансове като резерви пък получаваха Димитър Тонев и Николай Минков.