Бившият съотборник на Димитър Бербатов във Фулъм Брайън Руис е един от тримата костарикански футболисти, които бяха обвинени в саботаж на националния отбор на страната. Руис игра заедно с Бербо в лондонския тим между 2012 и 2014 година.

Освен към него, подобни обвинения има и към Кейлор Навас, който в момента пази са Пари Сен Жермен, както и към Селсо Борхес, направил име в Депортиво Ла Коруня. Става дума за периода на Хорхе Луис Пинто като селекционер на Коста Рика, а тримата са обвинени, че са заговорничили срещу тогавашния си треньор. 

В сделката на Пинто с местната федерация е имало клауза, според която той трябва да бъде освободен след три поредни загуби, а футболистите са обвинени именно в планирането на нещо подобно. И тримата са влизали в пререкания с него открито, а конспирацията е била да се стигне до уволнението му малко след Мондиал 2014.

Бившият президент на местния футбол Едуардо Ли дори се яви пред съда, за да свидетелства по обвиненията. Тримата играчи категорично отричат и дори искат парична компенсация за уронване на престижа им. 

Навас се включи в съдебното заседание посредством конферентна видео връзка и отрече обвиненията, но Ли потвърди, че в договора на Пинто е имало такава клауза и че дори я е обсъждал с вратаря.

Пинто прекара три години като треньор на костариканския национален тим, а за последно бе селекционер на ОАЕ.