Председателят на Българската треньорската школа по футбол и технически директор на БФС проф. Лъчезар Димитров, поясни в интервю за медийните канали на футболния съюз мотивите за приемането на правилото за "чуждите вратари".

Забраната вратари от страни извън Европейския съюз да играят у нас предизвика много противоречиви мнения в последните дни, а професор Димитров сподели:

"Коментираме въпроса подобни ограничителни мерки да бъдат приети и за полеви играчи от държави извън Европейския съюз.

Обсъждаме възможността отборите от Първа лига да имат задължително на терена поне един футболист до 23 години, а тези от Втора лига - поне 5-6 млади играчи.

Именно акцентирането върху футболистите на възраст между 18 и 23 години ще им даде възможност те да се развиват в конкурентна обстановка.

Добър пример е настоящата селекция на младежкия национален отбор, който стартира успешно настоящите европейски квалификации", сподели той.

Той говори и за концепцията за развитие на детско-юношеския футбол, за която Михаил Мадански сподели пред dsport.bg, че не е съгласувана с треньорската школа.

"Основната цел на Концепцията за развитие на детско-юношеския футбол е да се осигурят допълнителни възможности на 20 клуба, предимно от професионалния футбол, да оптимизират работата си с подрастващи футболисти. Идеята е тези клубове да не събират тренировъчни такси и да обезпечат изцяло тренировъчния и спортно-състезателния процес на младите играчи. И в миналото са инициирани подобни програми в детско-юношеския ни футбол, но предимно с пожелателен характер. Сега обаче задачата е да се изработи обща методика, която да бъде приложена навсякъде", каза още Димитров.