Двата любими клубни отбора на Диего Марадона изиграха първите си шампионатни мачове след смъртта му с няколко часа разлика в неделя вечер и понеделник рано сутринта българско време.

И го почетоха - с хубави победи и трогателни жестове.

Наполи победи Рома с 4:0 в Неапол, като головете вкараха Лоренцо Инсине, Фабиан Руис, Дрийс Мертенс и Матео Политано. Освен ярката игра, светът видя неаполитанците в екип, различен от обичайния.

Те бяха облекли фланелки в сини и бели райета, като на аржентинския национален отбор. Това е първи случай в историята на Наполи, в който изцяло морско синьото е заменено с много светло сини и бели ивици. Специално заради човека, наричан в този град Краля.

След гола си капитанът Инсине вдигна фланелка с номер 10 и я остави до вратата на гостите.

Снимка: AP/БТА

Трибуните бяха опасани с транспаранти и знамена за Диего, а стадионът, който вече носи името му, бе празен според изискванията в условията на пандемия.

Но отвън хиляди неаполитанци палиха свещи, трупаха цветя и пишеха лозунги, като резултатът не ги вълнуваше особено.

Часове по-късно в Буенос Айрес Далма Марадона, една от дъщерите на легендата, влезе в неговата ложа на стадион "Ла Бомбонера" и гледа мача на Бока Хуниорс и Нюелс Олд Бойс. Нейният баща е играл и за двата отбора, но Бока е тимът, който бе на сърцето му. Стотици пъти кадрите са го показвали да лудее в същата тази ложа...

Далма плака преди мача, когато балони с десетката и лика на Марадона полетяха към небето, както и след края, когато играчите на двата отбора дойдоха пред трибуната - също празна, както по целия свят, и я аплодираха в ложата.

При головете футболистите на Бока дойдоха пак пред нея, а на гърбовете на фланелките им нямаше техните имена . номер 9 Марадона, номер 7 Марадона...

Снимка: AP/БТА

Бока би с 2:0, което също е почит към най-големия играч, някога носил синьо-жълтия екип.

Всички мачове в аржентинската Примера тази нощ започнаха по един и същ начин. Отборите излизаха на терена, където в централния кръг бе опънат огромен лик на Диего.

Тениски в цветовете на националното знаме и с десетката бяха традиция, а музиката, пускана на стадионите преди старта на двубоите бе с прочутата песен "Божията ръка", която Марадона сам изпя в култовия филм на Кустурица. Тя замени минутата мълчание.

Аржентинците решиха да "празнуват живота на Диего", а не да тъжат за смъртта му.

Снимка: AP/БТА