На 81 години си отиде Робер Ербен, френски футболист и треньор - шампион, извоювал си сериозно място в историята на играта.

Рижавия - както бе наричан, почина от остър пристъп, който идва след поредица от сърдечни проблеми в последните години. Не се съобщава влошаването на състоянието му и смъртта да са свързани със зараза от Covid-19.

Ербен се бе затворил в изолация в дома си в последните седмици, напълно сам. Закаран е в болницата от жената, която е идвала да почисти дома му веднъж на всеки три дни. Вероятно и забавянето е допринесло за фаталния изход.

Рижавия, известен още и като Сфинкса, е петкратен шампион като футболист със Сент Етиен през 60-те, а след това печели още четири пъти титлата като треньор на същия отбор между 1973-а и 1981 г. В тези две десетилетия клубът е хегемон във френския футбол, вдига и 6 пъти Купата на страната.

Като играч стига до състава на Франция, който играе на Мондиал 1966, а като наставник се превръща в легенда.

С Ербен начело, Сент Етиен стига финал за Купата на европейските шампиони през 1976 г., загубен драматично от Байерн с 0:1.

Тогава настаникът е само на 37 години и може да стане най-младият, печелил короната на Европа. Той произнася прочутата фраза, че "квадратните греди на "Хемпдън" ни провалиха", след като на финала Сент Етиен три пъти уцелва гредите, които наистина имат различна форма от кръглите такива, които се използват във френския футбол.

Въпреки загубата, заради страхотната игра на отбора на финала, отборът на Робер е посрещнат с почести като победител в Париж, а после и в собствения си град.

Рижавия е и единственият треньор във френския футбол, който някога е вкарвал гол за отбора си. В последния мач от сезон 1974-75 г., когато тимът вече е шампион, се пише в състава, играе и бележи от дузпа срещу Троа.

През 1979-а Ербен привлича Мишел Платини от Нанси и предрича, че ще той стане най-добрият футболист в Европа. Три години по-късно Сент Етиен продава звездата на Ювентус, а Платини печели три пъти "Златната топка" и Евро 1984 за Франция.