Португалия е най-силната кандидатура към момента за домакин на финала в Шампионската лига на 29 май. В него ще се срещнат английските Манчестър Сити и Челси.

Според медиите из континента, решението е съвсем близо и може да бъде оповестено още днес. УЕФА си е дала краен срок сряда, 12 май, за да реши окончателно казуса.

Към момента финалът трябва да е в Истанбул на стадион "Кемал Ататюрк", но Турция е в червения списък на страните за пътуване от Великобритания в условията на пандемия. Градът, а и цялата страна са в локдаун.

УЕФА категорично не иска да прави финал там и заради отборите, и заради феновете, и заради представителите на корпорации спонсори, които ще пътуват за големия мач от цяла Европа.

До понеделник Лондон и "Уембли" бяха считани за големия фаворит, но от тази сутрин се смята, че Порто и Лисабон са пред него в играта. УЕФА предпочита Португалия по две причини.

Първата е, че организацията за финал на "Уембли" ще мине през сложни преговори с Футболната асоциация и Футболната лига на Англия, тъй като на 29 май на този стадион трябва да се играе мачът за влизане във Висшата лига.

Това е огромен двубой, който е наричан "най-скъпият във футбола" - победителят взима поне 160 милиона евро от първия си сезон в елита на английската игра. Мачът трябва да бъде изместен с дни в юни, което пък е проблем с оглед на започващото европейско първенство. На "Уембли" ще има много мачове, а турнирът стартира на 11 юни.

Португалия е лесно достъпна към момента като ограничителни мерки, сравнително близо е за феновете от Англия, както и за спонсори, служебни лица от континента и т.н.

Стадион "До Драгао" в Порто събира 50 000 зрители и ще може да бъде запълнен с близо 16 хиляди за мача (30% според правилата в страната). Стадион "Луш" в Лисабон е с 65-хиляден капацитет, той бе домакин и на последния финал между Байерн и ПСЖ през август 2020-а (1:0 за баварците).