Бившият футболист Джъстин Фашану ще бъде приет посмъртно в "Залата на славата" на Националния футболен музей на Великобритания в Манчестър.

Макар да игра на професионално ниво в продължение на 18 години, британецът с нигерийски корени е по-известен с факта, че е първият професионален футболист, който открито призна хомосексуалната си ориентация.

Честта, която "Залата на славата" му оказва е заради невероятния му принос към спорта, гласи официалното съобщение. Признанието идва 22 години, след като Фашану отне живота си.

През 1998-а, когато вече живее в САЩ, Фашану е обвинен от 17-годишен младеж в сексуално насилие. По това време хомосексуалността в щата Мериленд е незаконна и футболистът бяга в Англия след първоначалния разпит от полицията. Месец по-късно той е открит обесен в чужд гараж в Лондон.

В предсмъртното си писмо, той пише, че е постъпил така, защото е бил сигурен, че няма да получи честен съдебен процес заради сексуалната си ориентация и цвета на кожата.

Племенницата му Амал, която ръководи фондация в защита на хората с различна сексуалност, носеща името на нейния чичо, сподели пред "Sky Sports".

"Той щеше да се гордее изключително много, дори нямаше да повярва на случващото се.

Надявам се, че най-накрая хората ще разберат, че освен първият открит гей във футбола, той бе и талантлив играч, също така и първият цветнокож британски футболист с цена от милион паунда.

Имам приятели футболисти, които са с хомосексуална ориентация. Те са такива пред семейството и приятелите си, но не и в света на футбола. Не ги виня, тъжно е, че през 2020-а това все още би се сметнало за нещо лошо.

Ако някой признае подобно нещо днес, няма да му бъде и наполовина толкова трудно, колко бе за моя чичо. Но играчите все още се страхуват да го правят.

Знам, че дори моят баща не е подкрепил брат си в началото. Радвам се, че днес мисли доста по-различно и гледа на света по коренно различен начин", сподели тя.